52/17. Numărul de aur al productivității
52/17. Numărul de aur al productivității

52/17. Numărul de aur al productivității

Ce te-a făcut să dai click pe acest articol?  A fost curiozitatea de a afla ce se află în spatele lui 52/17 sau a cuvântului „productivitate” din titlu. Nu e nevoie să ne răspunzi, dar dacă răspunsul a fost acel „productiv” din titlu, înseamnă că, ca și mine, ești în acea categorie a oamenilor „fără timp”. Și e stresant… nu știi cum ai putea să scapi de vina aceea că iar a trecut o zi și n-ai făcut nimic.

Articol după articol, sfat după sfat, începi să crezi tot mai mult că „time managementul” nu e decât un mit al cotidianului. Și pot să intuiesc de ce ai considera asta. Oamenii sunt diferiți, nu e o surpriză; acea tehnică pe care toată lumea o laudă și spune că are succes, pur și simplu nu ți se potrivește. Și începi să crezi că la tine e problema, când, de fapt, este lipsa de informare cu privire și la alte metode de time management ce conduc la aceleași rezultate, însă în moduri diferite.

Articolul trecut am vorbit despre tehnica Pomodoro. O tehnică catalogată a fi cea mai eficientă din lume. Astăzi, îți prezint o altă tehnică, asemănătoare ca principiu cu Pomodoro. Însă care ar urma să acopere lipsurile care, probabil, te-au făcut să realizezi că Tehnica Pomodoro nu e pentru tine. Se cheamă simplu: regula 52/17.

Ce este regula 52/17?

În 2014, Draugiem Group a condus un experiment în rândul angajaților săi folosind aplicația companiei DeskTime – o aplicație de time tracking. Deși inițial scopul acestora a fost să monitorizeze obiceiurile de la locul de muncă ale angajaților, au descoperit un tipar în ce privește timpul de productivitate al angajaților.

În urma analizei informațiilor, s-a constat că 10% dintre cei mai productivi angajați ai companiei lucrau fără întrerupere în jur de 52 de minute, după care făceau o pauză de aproximativ 17 minute. După pauză, procesul era reluat, seriile de muncă fiind urmate de serii de pauze. DeskTime a continuat studiul pe acest tipar de productivitate și, în același an, a publicat principiul regulii 52/17 într-un articol din The Muse. Cu un succes uriaș, articolul a fost preluat și de alte publicații și platforme media.

Principiul care stă la baza regulii 52/17 este identic cu cel de la baza tehnicii Pomodoro. Un interval de timp de muncă neîntreruptă, urmat de un altul de pauză. Diferența dintre cele două este doar de durată. Dacă la Pomodoro timpul de muncă varia de la 25 până la 30 de minute, iar pauza era de 5, 10 minute, 52/17 este format, după cum ne spune și denumirea, dintr-un interval de muncă de 52 de minute, urmat de unul de pauză de 17.

De ce 52 și 17?

Nu ne permitem să punem la îndoială studiile și experimentele făcute de DeskTime, însă trebuie să recunoaștem că pe cât de documentate, numerele 52 și 17 par a fi alese la întâmplare. Nu au nicio logică. De ce 52 și 17 și nu alte numere mai „estetice”? Poate 50 sau 55… 15 sau 20…Aparent, răspunsul constă în raporturi. Dacă împărțim 52 la 17 obținem o cifră de 3,0588(…), cel mai aproape de numărul natural 3.

Conform celor de la DeskTime, 52/17 reprezintă numărul de aur al productivității, deoarece ne conferă un raport de 3:1 de muncă și pauză. Cu alte cuvinte, un interval ideal de muncă și pauză. 

Cum funcționează?

Numeroase studii au arătat că intervalul de timp în care creierul uman se poate concentra pe deplin pe o anumită sarcină este relativ scurt. Dintr-o zi de muncă de 8, 9 ore, doar 3 dintre acestea sunt cu adevărat productive. Pentru a crește productivitatea la locul de muncă, secretul nu constă în a acorda mai mult timp sarcinilor, ci de a lua pauze la intervale egale de muncă dedicată. Regula 52/17 se bazează pe sprint-uri de muncă, urmate de pauze de odihnă totală. În intervalul de muncă toate distragerile sunt evitate pentru a putea conferi creierului șansa să se dedice pe deplin task-urilor. Aceasta este „munca dedicată”.

Asta înseamnă: fără rețele de socializare, fără mail-uri verificate din minut în minut, fără conversații scurte cu colegii de muncă sau alte persoane etc. În momentul de lucru, trebuie să dai tot ce ai din tine, chiar dacă crezi că ești epuizat de toată energia. Pauzele se vor asigura că acea energie este readusă și că ești pregătit de o nouă serie de muncă și, normal, de alte realizări. 
Dar pentru a putea restabili pe deplin acea energie, și pauzele trebuie luate într-un mod corect. În timpul de pauză, orice are legătură cu un task trebuie lăsat la o parte. Nu revizuiești, nu notezi sau faci alte modificări pe acel task. De asemenea, este recomandat ca locul de muncă să fie părăsit pentru un altul de recreere și de liniște. De asemenea, dacă te decizi să dai o șansă regulei 52/17, am o veste bună. Nu ai nevoie decât de un timer: cel de la telefon e perfect, deși poți folosi și alte metode dacă dispui de acestea. Setează timerul la 52 de minute, iar când acesta sună, setează-l la 17. Repetă până îți vei duce la îndeplinire sarcinile din ziua respectivă. 

Pomodoro vs. 52/17

Deși ambele tehnici funcționează pe aceleași principii, la nivelul acestora există o serie de diferențe ce fac din tehnica Pomodoro, tehnica Pomodoro, iar din Regula 52/17, Regula 52/17. Aceste diferențe aduc de asemenea și anumiți favoriți ai unei tehnici sau a celelaltei.

În primul rând, tehnica Pomodoro este mai complexă. Task-urile trebuie împărțite în task-uri mai mici sau grupate, în funcție de complexitatea sau simplitatea acestora. Acest lucru înseamnă o perioadă de pre-muncă în care volumul de muncă trebuie analizat și organizat. Fiecare pomodoro și task trebuie să fie notat și monitorizat pentru a putea obține un randament cât mai mare. De asemenea, sunt necesare și instalarea unor aplicații, dacă cel care folosește această tehnică dorește.

52/17 nu vine neapărat cu necesitatea de a urma cu strictețe regulile de mai sus. Dar, acestea, spun din proprie experiență, ar trebui implementate pentru a putea ajunge la rezultatele dorite. Dacă îți monitorizezi și organizezi task-urile, devii stăpân peste acestea. Nu îți mai par atât de dificile și de neterminat. Tu vei fi cel care va deține controlul, nu invers.

Pauza care ți se potrivește

Totuși, cred că cea mai mare diferență, și cea mai ușor de observat, constă în timpii pe care fiecare tehnică îi alocă. Doar prin încercare, îți vei da seama care interval de timp este cel mai potrivit pentru tine.

Poate te poți concentra mai bine în cele 52 de minute de lucru sau poate consideri că poți face mai multe lucruri dacă lucrezi pe un task doar 25, 30 de minute, iar apoi faci o scurtă pauză. De asemenea, poate o pauza de 5, 10 minute nu îți va părea la fel de odihnitoare ca una de 17 minute. Sau poate, acea pauză de jumătate de oră după finalizarea a 4 serii Pomodoro ți se va părea ideală pentru a te putea recrea în aer liber, să mănânci, bei un ceai etc.

S-ar putea să observi că anumite sarcini au nevoie de o anumită tehnică, iar altele de cealaltă pentru a putea obține rezultatele dorite, fiind nevoit astfel să alternezi între cele două.

Nu uita să experimentezi!

Ideea este să experimentezi. Cu Regula 52/17, cu tehnica Pomodoro… sau cu orice altă tehnică. Doar prin informare, încercare și consecvență vei putea obține rezultatele mult dorite. Zi după zi, task după task, vei înțelege că „time management” este doar un termen pe care celelalte persoane îl vor folosi când îți vor descrie succesul. 

Surse:

https://youtu.be/yl5bvkqVI9A – Jordan Peterson – The 52/17 Rule of Success: Do Important Work or None at All

https://freelancinghacks.com/how-why-use-the-5217-rule-for-productivity/ – How (And Why) To Use The 52/17 Rule To Boost Productivity

https://freelancinghacks.com/how-why-use-the-5217-rule-for-productivity – The Rule of 52 and 17: It’s Random, But it Ups Your Productivity

https://www.keepfocus.ro/tehnica-pomodoro-cum-sa-ti-organizezi-timpul-cu-rosii – Tehnica Pomodoro – Cum să-ți organizezi timpul cu roșii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Privacy Preference Center