Alergii
Alergii

Alergii

Alergiile sunt reacții ale organismului, ca urmare a intrării în contact cu anumite substanțe din mediul înconjurător. Alergiile au manifestări neplăcute și îți pot afecta activitățile zilnice și chiar și dispoziția, astfel că este bine să cunoști mai multe detalii despre acestea pentru a le preveni.

This is custom heading element

This is custom heading element

Polenul este un alergen care se inhalează și care este prezent în unele tipuri de iarbă, precum iarba neagră, în anumite tipuri de copaci, dar și în unele buruieni, precum ambrozia. Polenul este transportat de vânt, astfel că poate fi inhalat ușor, iar organismul tău poate declanșa o reacție alergică.

This is custom heading element

Acarienii se găsesc peste tot, în haine, covoare, pe mobilă, pe pielea noastră, astfel suntem în contact cu ei tot timpul deși uneori nu ne dăm seama. Totuși, aceștia ne și ajută, fiindcă se hrănesc cu celulele moarte ale corpului nostru, dar de multe ori provoacă alergii.

This is custom heading element

În funcție de tipul organismului pe care îl ai, este posibil ca prezența unor animale în preajma ta să declanșeze astfel de alergii. Proteinele din pielea, părul, saliva și urina acestora sunt alergeni, iar același efect îl pot avea solzii ori veninul de albine.

This is custom heading element

Lista alimentelor care pot provoca alergii este destul de lungă, deoarece organismul nostru are reacții exagerate când depistează unele proteine din acestea și produc histamine, care au ca rezultat inflamarea anumitor zone ale corpului. Printre alimentele care pot provoca alergii se numără ouăle, laptele, arahidele, crustaceele, soia, grâul.

This is custom heading element

O alergie des întâlnită este cea la nichel, un metal prezent în multe accesorii, precum bijuteriile, ceasurile sau curelele. Și cobaltul poate declanșa reacții alergice, acesta fiind prezent în cărămidă, ciment, sticlă.

În ceea ce privește factorii de risc, există o probabilitate mai mare de declanșare a unei alergii în cazul celor care suferă de astm, sau au vârste fragede.

This is custom heading element

Există mai multe tipuri de alergii, în funcție de substanța care cauzează reacția și de simptomele pe care le provoacă:

  • Alergia alimentară- provocată de substanțe din anumite alimente, precum ouă, lapte, fructe de mare, nuci
  • Alergia la medicamente- când organismul reacționează la anumite produse farmaceutice, cum ar fi penicilina
  • Alergia le veninul unor insecte-apare ca urmare a mușcăturii sau înțepăturii de insectă, cum ar fi albina sau viespea
  • Alergia de contact-ca reacție în urma contactului dintre piele și un alergen, precum latexul sau părul de animele.

This is custom heading element

Cel mai adesea, alergiile se manifestă sub formă de rinită alergică, dermatită atopică sau astm alergic.

This is custom heading element

Este un tip de alergie și se manifestă, cel mai adesea, la nivelul membranelor mucoase ale tractului respirator, ale nasului și ale ochilor. Rinita alergică presupune inflamarea mucoasei nazale și din cauză că printre simptomele sale se numără și nasul înfundat, strănutul și scurgerile nazale, este adesea confundată cu o răceală.

This is custom heading element

Dermatita atopică este cronică și tinde să fie recurentă. Aceasta nu se poate vindeca, dar simptomele ei, care recidivează, pot fi ameliorate și prevenite prin tratament. Se manifestă la nivel cutanat, sub formă de mâncărimi, pete, piele uscată și sensibilă.

This is custom heading element

Astmul alergic presupune umflarea mucoasei bronșice, producerea unei cantități mai mari de mucus și blocarea căilor respiratorii. Simptomele specifice sunt tusea, respirația cu dificultate, senzația de sufocare.

This is custom heading element

Alergiile nu se vindecă, dar pot fi prevenite, iar simptomele acestora se ameliorează prin administrarea de medicamente, dar doar la recomandarea medicului specialist. Substanțele active cel mai des folosite în acest scop sunt: antihistaminicele, teofilina și antagoniști ai receptorilor de leucotrienă (astm), imunomodulatori (dermatita atopică) și cortizolul.

Alergiile nu doar că produc stări fizice neplăcute, dar, uneori, cum este cazul șocului anafilactic, ele îți pot pune în pericol viața. De aceea, este important să ținem cont de reacțiile organismului nostru la contactul cu diverse substanțe și să te asiguri că nu te expui la acelea care ți-ar putea dăuna.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Privacy Preference Center