Arta de a fi introvertit
Arta de a fi introvertit

Arta de a fi introvertit

Articol redactat de către Maria Ursa în cadrul Revistei Keep Focus

“I’ve always liked quiet people: You never know if they’re dancing in a daydream or if they’re carrying the weight of the world”

John Green, Looking for Alaska 

Probabil că ați mai auzit termenul de “introvertit”, ce cuprinde categoria de persoane caracterizate ca fiind “orientate către propriile sale trăiri interioare” și care, la prima vedere ar putea părea egoiste, narcisiste sau asociale. Introversiunea este un spectru în cadrul căruia te poți regăsi mai mult sau mai puțin și din care face parte doar 25-30% din populație. De aceea, restul pot percepe astfel de persoane ca fiind ciudate, iar introvertitii se pot simți destul de neînțeleși.

Dorința de integrare străbate des gândurile adolescentului modern, dar pentru unii, societatea de astăzi nu se ridică la așteptări. Avem implementat, încă de mici, că, pentru a ne adapta, trebuie să ne implicăm, să ne spunem opinia, să-i ajutam pe ceilalți… dar ce se întâmplă atunci când ne este greu să ne deschidem, când timpul petrecut cu alte persoane ne obosește în loc să ne încarce bateriile? Este ceva în neregulă cu mine dacă, în loc sa merg la o petrecere, aleg să raman la confortul casei mele sau dacă nu-mi place sa vorbesc cu alți oameni decât atunci când este absolut necesar? Ei bine… nu! Dacă te consideri rezervat, nu te atrage ideea de a fi în centrul atenției și preferi să petreci timp cu tine însuți ești, cel mai probabil, doar introvertit.

Din cauza impresiei create de societate despre persoanele care prefera să se centreze pe propriile ganduri, pasiuni si vise, a fi introvertit ți s-ar putea părea un lucru rău. Eu sunt aici să-ți spun cât de mult potențial ai și să te ajut, cu puțina mea experiență de adolescent care mereu a savurat liniștea propriilor gânduri, să simți că ai un loc în societatea de astăzi, iar dacă nu te consideri o persoană retrasă, sper să te fac să înțelegi de ce ți se poate părea că suntem nepoliticoși uneori când, de fapt, suntem doar obosiți.

Introvertit = Asocial?

“I am under no obligation to make sense to you”

Datorită faptului că, în preajma străinilor, vorbim doar atunci când suntem întrebați sau atunci când avem ceva relevant de adăugat, nu înseamnă că suntem asociali. Aș putea spune că persoanele retrase sunt atente la energia pe care cei din jur o transmit înainte să se deschidă, de aceea avem un grup restrâns de prieteni, dar cu care împărtășim o mulțime de idei și ne simțim bine.

Pentru noi, sunt importante conversațiile profunde, unde ambele părți au ocazia să-și spună părerea și nu exista loc pentru tăceri stânjenitoare. Evităm conflictul, mai ales cand nu suntem implicați, dar nu ezităm să ne apărăm atunci când suntem atacați sau batjocoriți.

Oamenii tăcuți au minți galagioase, ce completeaza liniștea pe care o emana. Suntem “zgârciți” atunci când vine vorba de cuvinte și, deseori, ne-am dori ca cei din jur să fie la fel.

Nevoia de timp liber și spațiu personal

“People empty me. I have to get away to refill”

Charles Bukowski

Adesea, simțim nevoia de a fi singuri pentru a ne recapăta energia, lucru complet normal. Take your time și axeaza-te pe ceea ce te face fericit, gaseste-ti noi pasiuni care sa te ajute sa te relaxezi și sa te dezvolți în același timp. Descarca-te prin creație, mergi la plimbari lungi cu muzica preferată în casti, citește și vizionează filme care sa te inspire! Dacă te iubesc, persoanele dragi vor înțelege de ce este atât de important să fii singur uneori pentru a putea reveni în cea mai bună formă.

Epuizarea interacțiunilor sociale

“I don’t hate people. I just feel better when they aren’t around”

Charles Bukowski

Dacă ești o persoană introvertită probabil că ai observat faptul că, după un timp, interacțiunea cu alte persoane începe să te extenueze, iar această oboseală se poate manifesta într-o mulțime de feluri. Fie că devii irascibil, te simți obosit fizic sau te deconectezi fără intenție și ești cu capul în nori, nu ezita să te retragi. Tu îți cunoști limitele, iar atunci când consideri că ai nevoie de o pauza nu trebuie să te gandesti la nimic altceva în afară de bunăstarea ta.

Cauta persoane care să nu te judece pentru nevoile tale, care să te aprecieze pentru cine ești cu adevărat, alături de care sa poți fii tu însuți!

Atracția pentru frumos și necunoscut

“Someone who overthinks is also someone who overloves”

De obicei, oamenii orientați către ei înșiși tind să fie curioși și sensibili la frumos. S-ar putea să te regăsești des visând cu ochii deschiși, gândind activ și dezvoltand idei, toate datorită dedicației și interesului față de lumea înconjuratoare. Din cauza felului diferit de a vedea viața, persoanele retrase “simt” mai mult, fapt care-i face să fie mai creativi și, totodată, mai nefericiti.
Este dovedit științific faptul că introvertiții au șanse mai mari de a avea depresie. Nefiind interesați de lucrurile mici, de obișnuitele conversatii în care, cel mai probabil, suntem doar receptori, ne petrecem timpul cu noi înșine, întorcând pe toate părțile fiecare mic eșec, fiecare mică problemă.

Apasă AICI pentru a citi articolul nostru despre emoții și sentimente.

Ne puteți găsi, de asemenea, pe Instagram și Facebook.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Privacy Preference Center