Asistent medical generalist în acțiune!
Asistent medical generalist în acțiune!

Asistent medical generalist în acțiune!

Articol redactat de către Iulia Bobiș în cadrul Revistei Keep Focus

Risc și asumare

Meseria de asistent medical generalist pe ambulanță este fascinantă și îți poate aduce satisfacții imense, dar presupune totodată asumarea unor riscuri. Cariera începe mereu cu multe emoții, timiditate, dar și curiozitate și ambiția de a învăța cât mai multe lucruri de la cei cu experiență în domeniu.

În cele ce urmează, voi prezenta un interviu luat unui actual asistent medical generalist care își petrece fiecare zi pe ambulanță, ajutând oamenii aflați, probabil, în cele mai dificile clipe din viața lor. Zi de zi, el și alți asistenți, medici și voluntari, depun eforturi mari pentru a salva viețile a sute de oameni. Procedurile efectuate în drum spre spital variază în funcție de echipamentul cu care e dotată ambulanța.

Să vedem ce etape a avut de parcurs acesta și ce impresie a avut, sau ce sfaturi ar putea oferi celor care își doresc această carieră.

Ce studii ai?

„Am terminat un liceu vocațional și am făcut Școala Postliceală Sanitară Carol Davila.”

Ce ai făcut mai departe pentru a te angaja?

„Am mers la Serviciul de Ambulanță (SAJ), unde am avut trei probe: cea scrisă, cea practică și selecția dosarului. La ultima probă este vorba despre câtă experiență ai acumulat anterior.”

Cum dobândești experiență?

„Experiența se poate face în două moduri. Primul este să îți dai silința la școală și mergi în practică, dar din păcate asta nu e suficient. Practica se face cam două săptămâni pe an, deci mult prea puțin.

A doua modalitate este voluntariatul, care se consideră experiență de muncă conform noilor legi.”

Cum a fost pentru tine experiența de voluntar?

„Pentru mine a fost destul de frustrant și uneori chiar traumatizant, deoarece fiind la început de drum nu prea știam ce se întâmplă. Am învățat mult înainte, dar teoria și practica sunt două lucruri relativ diferite.

Există momente în care trebuie să ne asumăm riscuri, iar dacă nu procedăm corect, orice zi în care ieși pe ușă poate fi ultima. Riscurile sunt mari atât pentru noi, cei de pe ambulanță, cât și pentru pacient. În cazul în care faci o greșeală, îi administrezi pacientului o substanță la care e alergic, acesta mai are câteva minute până să intre în șoc anafilactic, lucru care îi pune viața pacientului în pericol. Lipsa de experiență te face să nu poți reacționa suficient de rapid, iar genul ăsta de situație este ultimul lucru pe care ți-l dorești.”

Care sunt tipurile de ambulanță?

„Ambulanța poate fi de tip B2, atunci când are un echipaj medical de urgență și un asistent medical, sau de tip B1, C2 când are echipaj medical de urgență și medic.”

Care a fost o situație dificilă cu care te-ai confruntat?

„Au fost cazuri în care pacienții erau supraponderali și eram doar eu și colegul meu ambulanțier. Deși targa te ajută foarte mult, am avut momente când am chemat pompierii în ajutor. Targa în sine are o anume greutate, așa că situațiile de acest gen nu sunt tocmai plăcute.”

Cum ți se pare situația celor care termină acum postliceala?

„Este foarte greu pentru că oriunde ar merge se cere o experiență de minim 6 luni. De exemplu, când m-am dus să mă angajez pe ambulanță nu primeam postul dacă nu făceam voluntariat înainte. În acei trei ani de voluntariat pe ambulanță am învățat foarte multe lucruri, iar faptul că am intrat în contact cu pacienții și procedurile a fost, pentru mine, un avantaj enorm.”

Școala postliceală sanitară Carol Davila – București

Înscrierile se fac până în fiecare miercuri între orele 10 și 14 până în data de 2 iunie 2021. După 4 iunie înscrierile vor avea loc, dar programul va fi modificat.

info AICI

Școala postliceală sanitară Sf. Bartolomeu – Cluj

Înscrierile se fac în perioada 1 August – 6 Septembrie intre orele 10-15 în incinta Colegiului Național Emil Racoviță, Str. M. Kogălniceanu nr. 9, Cluj-Napoca. Taxa de înscriere este de 100 de lei.

info AICI

Școala postliceală sanitară Grigore Ghica-Vodă – Iași

Înscrierile au loc în perioada 2 iunie – 30 iulie 2021

info AICI

Apasă AICI pentru a citi interviul nostru cu un terapeut bowen.

Ne puteți găsi pe Instagram și Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Privacy Preference Center