BLS-Basic Life Support (Primul ajutor)
BLS-Basic Life Support (Primul ajutor)

BLS-Basic Life Support (Primul ajutor)

Sunetul tulburător al sirenei mașinii de ambulanță ne cutremură, dar în același timp, ne aduce speranță în vindecare și viață. Dar până să ajungă echipajele medicale ce putem face pentru a asigura ajutorul unei victime? Ce trebuie făcut într-un caz urgent, la care ambulanța nu poate ajunge la timp? Pentru a ne răspunde la toate aceste întrebări trebuie să nu rămânem indiferenți sau să privim speriați și neputincioși la suferința celorlalți.

This is custom heading element

Cel mai important lucru, înainte de a acorda primul ajutor, este să ne oferim nouă siguranța necesară. Dacă vom considera că victima se află într-un loc periculos, care ne poate pune în pericol viaţa, nu intervenim. Vom suna la serviciile de urgență și vom aștepta până la sosirea acestora.

This is custom heading element

Vom stabili starea de conștiență a victimei prin întrebări simple sau ordine directe cum ar fi acelea de a deschide ochii sau de a strânge mâna. Următorul pas este acela de a verifica dacă victima are funcțiile vitale prezente: respiră spontan sau nu (prin aproprierea feţei de gura victimei), prezintă activitate cardiacă ( prin palparea arterei carotide). Acest pas nu trebuie să dureze mai mult de 10 secunde.

This is custom heading element

Odată ce avem informațiile necesare despre starea de conștiență și respirația victimei, vom suna la numărul de servicii de urgență. În România Serviciul Naţional de Urgență răspunde la telefonul 112. Este apelabil chiar în condițiile în care abonatul nu mai are cont pe cartelă la serviciul telefonic mobil. Vom răspunde clar la toate întrebările puse de dispecerul serviciului apelat.

Dacă salvatorul nu este singur, atunci acesta se va ocupa de victimă în timp ce o altă persoană va anunța serviciul naţional de urgență. Dacă este un singur salvator, în prezența unui pacient care nu respiră, acesta va trebui să părăsească pacientul și să solicite ajutorul, după care se va întoarce imediat și va începe resuscitarea cardio-pulmonară (RCP).

This is custom heading element

Pacientul se consideră conștient dacă ne răspunde coerent la întrebările și ordinele simple. Va fi așezat într-o poziție confortabilă până la sosirea echipajelor de salvare, timp în care îl vom supraveghea atent.

This is custom heading element

Rănitul va fi pus în poziția laterală de siguranță, astfel: mâna victimei dinspre noi o vom pune în unghi drept cu palma în sus, cealaltă mână o vom pune cu dosul palmei pe obrazul dinspre noi, piciorul opus de noi îl vom îndoi de la genunchi și îl vom sprijini cu talpa de pământ, vom întoarce victima înspre noi. Mâna de sub obraz va fi pusă cu palma sprijinită pe jos, iar capul victimei va fi dat pe spate și vom ridica bărbia.

În această poziție va rămâne până la venirea ajutorului calificat. Salvatorul are obligația să verifice periodic starea victimei

This is custom heading element

Dacă pacientul nu respiră, este probabil ca un corp străin să îi obstrueze căile aeriene. Pentru a le debloca, vom face hiperextensia capului astfel: o mână se așază pe fruntea pacientului, iar cu cealaltă mână se ridică bărbia.

Următorul pas este resuscitarea cardio-respiratorie. Vom îngenunchea lângă victimă și vom poziționa podul unei palme la mijlocul toracelui, pe jumătatea inferioară a sternului. Se așază cealaltă mână peste prima și încrucișăm degetele, asigurându-ne că nu atingem pieptul victimei decât cu podul primei palme. Ne vom poziționa deasupra pieptului victimei, lateral de aceasta, ținând brațele drepte și apăsând cu o frecvență de 100-120 de ori pe minut. Numărăm cu voce tare până ajungem la 30: și 1 și 2 și 3 și 4 ….. și 30.

Deși pare ironic, ritmul corect al practicării compresiunilor toracice îl poți obține cântând versurile melodiei ”Staying Alive” de Bee Gees sau melodia ”I Will Survive” de Gloria Gaynor.

Odată ce am terminat cele 30 de compresiuni, vom face și 2 ventilații gură la gură ( raportul optim compresiune/ventilație este 30/ 2), pentru că s-a dovedit că acesta este cel mai bun mod de a oxigena țesuturile.

De reținut că resuscitarea cardio-respiratorie se începe mereu cu 30 compresiuni toracice, apoi se realizează 2 ventilații gură la gură. Ciclul se reia până la venirea ambulanței sau până ce pacientul respiră spontan.

Excepție de la această regulă se face la o victimă prin înec, unde se va începe resuscitarea prin 5 ventilații gură la gură și apoi ne vom relua ciclul de 30 de compresiuni toracice și 2 alte 2 ventilații.

This is custom heading element

[uncode_share layout=”multiple” bigger=”yes” no_back=”yes”]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Privacy Preference Center