CHARLES ȘI FAMILIA MANSON
CHARLES ȘI FAMILIA MANSON

CHARLES ȘI FAMILIA MANSON

„Nobody. I’m nobody. I’m a tramp, a bum, a hobo. I’m a boxcar and a jug of wine. And a straight razor if you get too close to me.” – Charles Manson

This is custom heading element

Charles Manson este cunoscut ca fiind unul dintre cei mai mari lideri ai unui cult, din istoria Americii, el fiind născut pe data de 12 noiembrie 1934, în Ohio, SUA.

Mama sa a fost Kathleen Maddox, aceasta dându-i naștere lui Charles la vârsta de numai 16 ani, tatăl băiatului fiind un colonel din Kentucky. Femeia s-a căsătorit, în cele din urmă, cu William Manson, al cărui nume l-a preluat și băiatul său.

Pe când avea doar 5 ani, mama lui Charles a fost arestată pentru jaf. După eliberarea sa, aceasta a devenit alcoolică, ceea ce a dus la plasarea copilului într-o școala specială din Indiana.

La vârsta de 13 ani, Manson avea să comită primele sale infracțiuni: două jafuri, unul la un magazin alimentar și celălalt la un cazino. În următorii ani, Charles a comis și alte infracțiuni, iar în anul 1958 a devenit proxenet, în 1960 fiind arestat. În 1967, în ziua eliberării sale, Manson le-a cerut autorităților să-l lase să rămână în închisoare, cerere, evident, refuzată.

Ieșit din închisoare, Manson pleacă spre San Francisco, unde avea să-i întâlnească pe viitorii membri ai „familiei”.

Charles nu a fost prezent la niciuna dintre crimele pe care le-a plănuit, însă a fost condamnat la moarte în 29 martie 1971, sentința sa fiind schimbată cu condamnarea pe viață deoarece Curtea Supremă a Californiei a luat decizia să invalideze toate condamnările la moarte de dinaintea anului 1972.

Acesta a avut chiar și o logodnică, cu care s-a și căsătorit în 2014, aceasta fiind o tânără brunetă pe nume Afton Burton.

Manson a murit în închisoare, la vârsta de 83 de ani (19 noiembrie 2017), din cauze naturale, el fiind cel care a primit cele mai multe scrisori dintre toți prizonierii din sistemul de închisori al Americii.

This is custom heading element

This is custom heading element

Născut în Louisiana, la 5 octombrie 1942, Bruce a fost membru al cultului lui Manson, fiind condamnat pentru crimele din 1969, după ce s-a predat singur poliției, victimele fiind Gary Hinman și Donald Shea.

Acesta a renunțat la studii și s-a mutat în California, în anul 1962, asociindu-se cu grupări hippie, ajungând, în cele din urmă, să-l cunoască și pe Charles Manson, în 1967.

După condamnarea sa, Bruce s-a căsătorit și a devenit tată. De asemenea, s-a creștinat și și-a continuat studiile, obținând un doctorat în filosofia religiei.

Bruce Davis: „I was sick for about two or three days. I mean I couldn’t even think about what I… what I had done.”

This is custom heading element

Născut în 2 decembrie 1945, în Dallas, Texas, Charles Watson a fost un elev model, până la facultate, când a început să consume droguri, fapt ce l-a determinat să își abandoneze studiile.

În 1967 era dealer de droguri în California. În același an a aderat la „familia” lui Manson, fiind cunoscut ca mâna dreaptă a acestuia. El este cel care i-a omorât pe Sharon Tate, Steven Parent, Jay Sebring, Abigail Folger, Wojciech Frykowski și soții LaBianca. De asemenea, Tex este principalul vinovat și în cazul lui Donald Shea, deși nu a fost condamnat pentru moartea acestuia.

După crimele din 9 și 10 august 1969, Tex pleacă în Texas. În 30 noiembrie Watson e arestat, după ce amprentele sale au fost descoperite pe ușa casei în care locuiau Sharon Tate și soțul său.

În timpul procesului din august 1971, avocații lui Watson au încercat să convingă juriul că bărbatul era instabil mental, lucru pe care jurații nu l-au crezut. Astfel, Charles Watson a fost condamnat pe viață pentru uciderea a 7 persoane și plănuirea altei crime.

În 1978, Tex a devenit predicator și s-a căsătorit cu o femeie pe nume Kristin Svege, alături de care are 4 copii.

Poliția din Los Angeles deține mai multe casete cu conversații dintre Tex și avocatul său, înregistrate înainte ca mass-media să afle despre crimele Tate și LaBianca. Acestea au fost descoperite în 2008, însă, nu au fost făcute publice.

„I am the Devil and I’m here to do the Devil’s business.” – cuvintele lui Watson în legătură cu crimele din cazul Tate.

This is custom heading element

Leslie s-a născut în 23 august 1949, în Los Angeles, într-o familie cu părinți iubitori și grijulii.

După divorțul părinților săi, Lulu a devenit un copil „problemă”: consuma droguri alături de iubitul ei și a avut parte de un avort, la vârsta de 14 ani. După absolvirea liceului, tânăra călătorește prin California, ajungând să se cunoască cu Bobby Beausoleil, care îi face legătura cu Manson.

Leslie a fost condamnată abia în 1978 pentru crimele din august 1969, ea fiind cea care a înjunghiat-o pe Rosemary LaBianca de 16 ori.

This is custom heading element

Membru al „familiei” lui Manson, Bobby s-a născut în 6 noiembrie 1947, la momentul actual ispășindu-și pedeapsa la viață în închisoare, pentru uciderea prietenului său, Gary Hinman.

Robert era pasionat de muzică și actorie, fiind membru al unor diferite trupe de rock (The Milky Way), iar în 1969 a jucat într-un film numit „Lucifer Rising”.

Bobby a fost arestat înaintea celorlalți membri, Manson spunând că a recurs la uciderea lui Sharon Tate pentru a-i convinge pe polițiști că ucigașul lui Gary era încă în libertate.

„Who says they were innocent? They burned people on dope deals. Sharon Tate and that gang. They picked up kids on the Strip and took them home and whipped them. Made movies of it. Ask the cops, they found the movies. Not that they’d tell you the truth.” – Robert Beausoleil despre membrii cultului lui Manson.

This is custom heading element

Linda, născută în statul Maine, în 21 iunie 1949, a fost un martor cheie în uciderile Tate și LaBianca, fiind, totodată, și fostă membră a „familiei” Manson.

Aceasta a crescut în New England, tatăl ei abandonându-le pe ea și pe mama sa. Linda era considerată o fată cuminte, care învăța foarte bine, însă, la 16 ani, a fugit de acasă din cauza problemelor pe care le avea cu tatăl ei vitreg, aceasta spunând că bărbatul era abuziv.

Linda s-a căsătorit cu Robert Peasley, de care a divorțat la scurt timp, căsătorindu-se pentru a doua oară cu Robert Kasabian, alături de care a avut o fetiță, născută în 1968. Relația dintre cei doi se răcește, iar Linda și fiica sa pleacă să locuiască cu mama ei. Robert o invită să meargă cu el într-o călătorie în America de Sud, iar Linda acceptă. Aceasta rămâne însărcinată cu cel de-al doilea copil, Robert plecând fără ea. În cele din urmă, tânăra acceptă invitația unei femei, Catherine Share, de a merge împreună la o fermă unde un grup hippy avea să se stabilească. Acolo, Linda îl întâlnește pe Manson, pe care îl vede ca pe Dumnezeul pe care îl căuta de când fugise de acasă.

Aceasta încerca să îi mulțumească pe toți membrii cultului, fiind aleasă de Manson să facă parte din crimele din 1969 doar pentru că era singura care avea un permis de conducere valid. Ca și în cazul lui Leslie, avocatul Lindei încerca să convingă juriul că gândirea acesteia, în momentul crimelor, era afectată de LSD.

În noaptea crimelor, Linda credea că membrii aveau să intre în casele unor oameni să mute obiecte pentru a-i speria, așa cum făceau de obicei. Nu se gândea la ororile pe care „familia” ei avea să le comită. Mărturia sa a fost principalul factor care a dus la condamnarea lui Manson, Watson, Krenwinkel, Atkins și Van Houten.

Astăzi, Linda trăiește într-o regiune din Canada, Pacific Northwest.

Linda Kasabian: „Charlie has a way of taking the truth and making it a lie.”

This is custom heading element

Născută în 3 decembrie 1947, Patricia Krenwinkle și-a petrecut copilăria în Los Angeles, având o imagine de sine foarte scăzută, crezând că nu poate fi iubită de nimeni. De asemenea, părinții ei au divorțat când avea 17 ani.

După divorțul părinților, Patricia devine studentă a unui colegiu catolic, pe care îl părăsește după un semestru și se angajează ca secretară, locuind într-un apartament cu sora sa, care era dependentă de heroină.

Într-o seară din septembrie 1967, Katie se întoarce acasă de la muncă, unde o găsește pe sora sa alături de un grup de prieteni printre care era și Charles Manson. Acesta face cunoștință cu Patricia, spunându-i că e foarte frumoasă, lucru care o determină pe tânără să plece cu Manson și grupul lui.

Katie a fost prezentă în noaptea uciderii lui Sharon Tate, ea fiind cea care a înjunghiat-o de mai multe ori pe prietena acesteia, Abigail Folger.

„Nothing–I mean, what is there to describe? It was just there, and it was right.” – Patricia când a fost întrebată cum s-a simțit în momentul crimei.

De asemenea, aceasta a înjunghiat-o și pe Rosemary LaBianca și a înfipt o furculiță în stomacul soțului acesteia, pe care a folosit-o, mai apoi, ca să scrie pe pieptul lui cuvântul „război”. După aceste crime, Manson a trimis-o pe Patricia să locuiască cu mătușa ei într-un oraș din Alabama, loc unde a fost găsită și arestată de poliție. În 1971 a fost condamnată, astăzi aflându-se în închisoarea din Corona, California.

„We were just like wood nymphs and wood creatures. We would run through the woods with flowers in our hair, and Charles would have a small flute.” – Patricia Krenwinkel

This is custom heading element

Steve Grogan s-a născut în 13 iulie 1951, în Los Angeles, California, devenind muzician după ce a abandonat școala. Ca urmare, părinții acestuia decid să îl lase la o fermă, unde Steve îl întâlnește pe Charles Manson și decide să facă parte din „familia” sa.

Gorgan i-a ajuta pe Manson și pe Tex Watson să îl ucidă pe proprietarul fermei (Donald „Shorty” Shea), unde Steve fusese găsit de Charles. Declarația judecătorului James Koltz în legătură cu implicarea lui Grogan în cazul Shea: „Grogan was too stupid and too hopped-up on drugs to decide anything on his own” and that it was really Manson “who decided who lived or died.” Astfel, Steve a fost condamnat la închisoare pe viață. Acesta s-a căsătorit și are doi băieți, care, însă, nu îi poartă numele de familie.

După 15 ani de închisoare, Grogan a decis să colaboreze cu poliția, spunându-le unde era îngropat Donald Shea. Prin urmare, Steve a fost eliberat mai devreme, în 11 noiembrie 1985. El este singurul membru al cultului lui Manson care a fost eliberat.

This is custom heading element

În copilărie și adolescență, Susan era o fată cuminte, care cânta în corul bisericii și o îngrijea pe mama sa care suferea de cancer. După moartea acesteia, Atkins a început să se certe cu tatăl ei, a abandonat școala și s-a mutat în San Francisco, unde lucra ca dansatoare topless, fiind iubita unui gangster.

În 1967, Susan îl întâlnește pe Charles Manson și ia decizia de a-l urma oriunde, considerându-l singurul bărbat adevărat pe care l-a întâlnit vreodată. În timpul petrecut cu Manson, tânăra consuma LSD și experimenta cu diferite persoane de ambele sexe, în 1968 dând naștere unui băiat.

În fața juriului, aceasta a recunoscut că l-a înjunghiat pe  Voytek Frykowski, care se afla în locuința actriței Sharon Tate și că a imobilizat-o pe Tate pentru ca Tex Watson să o poată ucide.

Susan a fost condamnată la închisoare pe viață, dându-și ultima suflare în 24 septembrie 2009.

„Look bitch, I don’t care about you. I don’t care about your baby. You’re going to die and I don’t feel a thing about it.” – cuvintele adresate de către Susan Atkins lui Sharon Tate.

This is custom heading element

This is custom heading element

Sharon Tate a fost o actriță americană, născută în 24 ianuarie 1943.

Pentru o vreme Sharon a locuit în Italia, unde l-a întâlnit pe Richard Beymer, care avea să o încurajeze să devină actriță și model. Producătorul de filme, Martin Ransohoff, a fost determinat să o transforme pe Tate într-un star Hollywood, investind în pregătirea ei milioane de dolari.

Unul dintre filmele în care Sharon a jucat a fost „The Fearless Vampire Killers”, film al producătorului Roman Polanski, viitorul ei soț. Aceștia s-au căsătorit în Londra, în 20 ianuarie 1968.

În februarie 1969, cuplul Tate-Polanski s-a mutat într-o casă, pe strada Cielo Drive din Benedict Canyon, casă pe care le-a dat-o în chirie producătorul de muzică Terry Melcher.

August 1969: Sharon locuia cu prietena sa, Abigail Folger și iubitul acesteia, Wojciech Frykowski, deoarece Polanski se afla în Londra pentru a termina filmările următoarei sale producții cinematografice. De asemenea, Tate era însărcinată în 8 luni.

8-9 august 1969: Sharon Tate se afla în locuința sa alături de Abigail, Wojciech, Jay Sebring și Steven Parent. În acea noapte, toți aveau să fie uciși de către Tex Watson, Patricia Krenwinkel și Susan Atkins.

Membrii au fost trimiși de Manson în Cielo Drive deoarece planul lui Charles era ca Terry Melcher să fie cel ucis, nu Tate și prietenii săi. Manson îl ura pe Melcher, acuzându-l că i-a furat câteva melodii. De notat este faptul că Charles iubea muzica și mai ales melodiile celor de la The Beatles, dorința acestuia fiind aceea de a deveni un rockstar. Charlie știa să cânte la chitară și compunea melodii pe care le cânta prietenilor.

Prima victimă avea să fie Steven Parent, care se afla în mașină, pregătindu-se să plece acasă. Tex îl vede și îl împușcă de 4 ori. Apoi, cei 4 membri intră în casă, unde îl găsesc pe Jay Sebring în sufragerie. Watson îl imobilizează, însă Jay încearcă să evadeze, fiind, în cele din urmă, împușcat. Restul victimelor au fost înjunghiate, în total, de 102 ori. Cu sângele lui Sharon, Susan Atkins a scris pe ușa de la intrare cuvântul „pig” (= porc).

“Sharon, 26, who sometimes called herself “sexy little me,” died with another woman and three men at her £83,000 Hollywood home,” he continues, “Sharon who was eight months pregnant, was the wife of 36-year-old Roman Polanski, the Polish-born film director, who is away filming in Europe.” – The Sunday Mirror, 10 august 1969.

“The red-haired, 26-year-old star, clad only in a bikini, was hanging by a white nylon rope looped over a beam in the ceiling of a room. And hanging on the other end of the rope was the black-hooded body of her former fiancée Jay Serbing…”

“Outside, in the grounds of the £83,000 hilltop mansion in Bel Air, California, lay the body of 26-year-old American coffee heiress Abigail Folger, wearing a nightdress. Next to her on the lawn was the body of 19-year-old Polish-born Voyteck Frykowski.” – The People, 10 august 1969.

This is custom heading element

Leno LaBianca, un executiv la o companie alimentară, și soția lui, Rosemary LaBianca au fost uciși în 10 august 1969.

Charles, Tex, Susan, Laslie, Patricia și Linda ajung la reședința LaBianca, unde Charles intră și îi leagă pe cei doi soți, apoi pleacă. Tex e cel care îi împușcă, iar fetele îi înjunghie de 67 de ori, în total. Cu sângele acestora au scris pe pereți: „death to pigs”, „Helter Skelter”.

Cei doi au fost uciși deoarece Charles avea nevoie de încă o crimă pentru ca planul său de a distrage poliția să funcționeze și își amintise că ei erau vecinii care au chemat poliția, când el și ceilalți membri locuiau alături de Harold True, un prieten de-al lui Manson.

This is custom heading element

În octombrie 1969, 24 de membri au fost arestați, fiind acuzați de furt de mașini. Printre cei arestați era și Susan Atkins, care le-a povestit colegelor de celulă că ea și ceilalți membri ai familiei erau implicați în moartea lui Sharon Tate. Prin urmare, colegele sale le spun polițiștilor.

În decembrie 1969, Charles și alți 5 membri au fost acuzați de cele două crime, iar procesul acestora începe în 15 iunie 1970.

This is custom heading element

În 1969, Tex Watson era dealer de droguri. Acesta le cumpăra de la Bernard Crowe, un alt dealer din Los Angeles. Watson cumpăra droguri în valoare de aproximativ $1000. Într-o zi, Tex nu avea destui bani la el și i-a spus lui Crowe că va lua drogurile și că se va întoarce cu banii imediat. Acesta a lăsat-o pe iubita sa acolo pentru a-l convinge pe dealer că va veni înapoi. Însă, Watson nu s-a întors cu banii.

Bernard, furios fiind, sună la Spahn Ranch, unde Tex locuia cu ceilalți membri, și spune că dorește să vorbească cu Charlie, numele real al lui Watson fiind „Charles”. Ceea ce nu știa Crowe era faptul că nu vorbea cu Tex, ci cu Charles Manson, pe care l-a amenințat că va da foc la Spahn Ranch și că le va viola pe toate femeile de acolo.

Manson merge să se întâlnească cu Bernard, pe care îl împușcă, iar pe iubita lui Tex o ia cu el. Crowe nu moare, lucru pe care Charles nu-l știa, iar acesta devine paranoic deoarece credea că dealerul aparține grupului Black Panthers și că restul membrilor vor veni să-i caute pe el și pe familia sa pentru ceea ce a făcut. Acesta decide să-i facă pe membri să comită crime, pentru a-i face complici la crimele sale.

Pentru a se apăra de Black Panthers, Manson angajează niște motocicliști, cunoscuți ca „The Straight Satans”, pentru a-i proteja pe el și pe restul membrilor. Ca plată, Charles le-a promis că le va face rost de toate fetele pe care le vor.

Într-una din zile, motocicliștii au cerut droguri, iar Bobby, un membru al familiei, le-a spus că Gary Hinman este cel la care trebuie să apeleze. Bobby este trimis să cumpere drogurile, la final motocicliștii fiind nervoși, spunând că marfa nu era de calitate și că își vor banii înapoi. Charles nu voia să aibă probleme cu The Straight Satans și îi trimite pe Bobby, Mary Brunner și Susan Atkins să ia banii de la Gary Hinman. Acesta este amenințat și imobilizat de către cei trei membri ai familiei, însă refuză să le dea banii, susținând că drogurile erau de calitate și că deja cheltuise tot ce i se dăduse. Deoarece bărbatul nu coopera, una dintre fete îl sună pe Charles Manson, care, ajungând la locuința lui Gary, îl atacă pe acesta cu o sabie. Într-un final, Bobby îl ucide.

După câteva zile, Bobby este arestat. De teamă ca nu cumva poliția să afle de activitatea sa, Charles decide că membrii trebuiau să ucidă din nou, pentru a-i face pe polițiști să creadă că altcineva era ucigașul lui Gary Hinman. Astfel, Manson hotărăște ca următoarea victimă să fie Terry Melcher, fapt ce duce la tragedia din Cielo Drive, și mai apoi, la cea de la reședința LaBianca.

This is custom heading element

Este o teorie care are legătură cu războiul rasial, aceasta fiind considerată unul dintre principalele motive ale crimelor „Tate și LaBianca”, petrecute în 1969.

Avocatul Vincent Bugliosi vorbește despre această teorie, în cartea sa, „Helter Skelter: The True Story of the Manson Mureders”, prezentând-o ca pe un plan de război între afro-americani și rasa albă. Manson credea în această teorie, datorită unui album al celor de la The Beatles (The Beatles White album), pe lista melodiilor aflându-se și „Helter Skelter”. Printre versurile acestei melodii se regăsesc avertismente precum „Look out/ Helter Skelter” și „I’m coming down fast”. Într-unul dintre interviurile sale, Charles spunea: „Is it a conspiracy that the music is telling the youth to rise up against the establishment because the establishment is rapidly destroying things? Is that a conspiracy? The music speaks to you every day, but you are too deaf, dumb, and blind to even listen to the music… It is not my conspiracy. It is not my music. I hear what it relates. It says “Rise,” it says “Kill.” Why blame it on me? I didn’t write the music.”

Teoria îi are în centru pe cei care nu vor să facă parte din societate. Manson voia să fie artist, avându-i ca idoli pe cei din The Beatles și The Beach Boys. Prin cei de la The Beach Boys l-a cunoscut pe Terry Melcher, care trebuia să se afle în Cielo Drive. Pentru Charles, Terry simboliza „the establishment”, concept pe care acesta îl detesta. De asemenea, Manson credea că cei din The Beatles prevedeau un război rasial prin intermediul melodiilor lor. Charlie i-a convins și pe ceilalți membri de existența acestui război. L-au ucis pe Gary Hinman, pe cei din casa din Cielo Drive și pe soții LaBianca pentru a pune crimele pe seama oamenilor de culoare. Astfel se explică de ce membrii au lăsat mesaje scrise cu sânge, printre care și versuri din melodiile celor de la The Beatles. În timpul războiului, Charles și familia sa aveau să se ascundă în deșert, la final Manson venind să-i conducă pe cei rămași.

„We’re all our own prisons, we are each all our own wardens and we do our own time. I can’t judge anyone else. What other people do is not really my affair unless they approach me with it. Prison’s in your mind. Can’t you see I’m free?” – Charles Manson

This is custom heading element

Interviu cu Charles Manson: https://www.youtube.com/watch?v=yM3zg0nJOj8

Melodii ale lui Charles:

  1. https://www.youtube.com/watch?v=TSC9rV4q3Es
  2. https://www.youtube.com/watch?v=uVpIJS_ej2g
  3. https://www.youtube.com/watch?v=Hwk_tJg8E-Y

Website-ul lui Robert Beausoleil: http://bobbybeausoleil.com/gallery.html

Susan Atkins a scris o carte numită „Child of Satan, Child of God”, care poate fi achiziționată de pe Amazon.

Un film care îi are ca personaje pe Sharon Tate și Tex Watson este „Once Upon A Time in Hollywood”, regizat de producătorul american Quentin Tarantino.

Podcasts:

https://open.spotify.com/episode/4eg6Zh9AYuP5mkg6lvACry?si=7Tf3rQXwTLaHno97f6b4-g&dl_branch=1 – episod despre avocatul dispărut al lui Charles Manson.

https://open.spotify.com/episode/5FQLLv3BlSrgwRsFqT2f1i?si=dazVbrJUQy2JS531o7fovQ&dl_branch=1 – The Manson Family part. 1

https://open.spotify.com/episode/6geAehEixfHNso6vp19D3j?si=T-p9pKOwS52E9XUDiuZkcg&dl_branch=1 – The Manson Family part. 2

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Privacy Preference Center