Cum funcționează creierul uman. Călărețul și Elefantul
Cum funcționează creierul uman. Călărețul și Elefantul

Cum funcționează creierul uman. Călărețul și Elefantul

Te-ai gândit vreodată la faptul că avem instrucțiuni și manuale de utilizare pentru tot ceea ce folosim, pentru telefon, pentru electrocasnice, pentru mașină și pentru multe alte lucruri din viața noastră, dar NU avem instrucțiuni pentru unicul lucru pe care se sprijină activitatea noastră de zi cu zi: pentru Creier? În cele ce urmează propun să povestim despre modul în care creierul a evoluat în timp, ce impact are el asupra noastră și cum ne afectează în relaționarea cotidiană.

This is custom heading element

Creierul uman este împărțit în trei structuri având fiecare funcții și specializări foarte diferite. Prima structură din punct de vedere al evoluției este creierul reptilian, numit și creier mic sau cerebel și menține cele mai de bază funcții ale corpului: capacitatea noastră de a respira, bătăile inimii, echilibrul și multe altele. Această structură e cea pe care o avem în comun atât cu reptilele cât și cu mamiferele. În esență, reptilianul are sarcina de a ne ține în siguranță și în viață.

Cea de-a doua structură este reprezentată de sistemul limbic, structură pe care o avem în comun cu mamiferele. Sistemul limbic ne oferă un spectru emoțional mult mai amplu. Principalul avantaj pe care ni l-a adus sistemul limbic este capacitatea de-a crea legături de atașament, legături emoționale cu ceilalți. Prin urmare, dacă șerpii și reptilele, sunt vietăți solitare, mamiferele trăiesc în haite, triburi sau grupuri și au grijă și atenție unele pentru celelalte. Fără sistem limbic nu am putea fi în stare de atașament. Pentru toți cei care am zis „pe mine nu mă interesează ce părere au alții despre mine” sau situații în care am mărturisit că „eu nu am nevoie de nimeni”, toate acestea sunt de fapt MINCIUNI BIOLOGICE. E imposibil din punct de vedere biologic să nu avem vreo preocupare emoțională sau mentală pentru atașamentul cu alți oameni.

A treia structură cerebrală pe care natura ne-a făcut-o cadou este neocortexul. Ce ne-a diferențiat pe noi de reptile și restul mamiferelor ține de neocortex. Neocortexul e responsabil pentru toate funcțiile cognitive cum ar fi: empatia, imaginația, luarea deciziilor, conștiința de sine, moralitatea, capacitatea fiecăruia de a abstractiza gânduri și concepte pe care nu le vedem. O funcție profundă cea mai importantă pentru noi, oamenii, este vorbirea. Nicio altă specie nu are această capacitate de a comunica la nivelul de complexitate la care o facem noi. Concret, majoritatea sarcinilor importante pe care le avem de făcut pe parcursul zilei, la școală, acasă, în parc, în pauze cu prietenii se sprijină pe buna funcționare a neocortexului. Totodată, neocortexul ne permite să ne inhibăm pornirile emoționale. De exemplu, în momentul în care ne enervează un prieten, partea din creier care ne permite să nu-i spunem ce credem de fapt despre el în momentul acela e neocortexul. Partea care ne dă impulsul să îi spunem ce gândim e un mixt între creierul reptilian și sistemul limbic.

This is custom heading element

Ca să facem restul conversației mai prietenoasă și mai accesibilă voi folosi o metaforă propusă de psihologul Jonathan Haidt, din cartea sa „The happiness hypothesis”. El asemăna primele două structuri cerebrale cu un elefant, iar pe neocortex îl asocia cu un călăreț. Această metaforă ne poate ajuta să avem o viață mai intuitivă. Ne oferă posibilitatea de înțelege mai ușor modul în care și funcționează creierul nostru.

Elefantul, desemnează creier reptilian și sistemul limbic. În raport cu Călărețul, Elefantul este rigid, încăpățânat, rezolvă probleme simple, dar foarte importante, este sensibil la amenințări și se concentrează pe prezent. Elefantul, poate fi asociat cu EMOȚIA. Concret, el ne generează rapid și inconștient toate impresiile și senzațiile care stau la baza emoțiilor și opiniilor noastre, pe care noi le recunoaștem, numim și verbalizăm.

Călărețul, reflectă neocortexul. El a apărut deasupra elefantului ca să-l ghideze și să-l însoțească. Călărețul e flexibil, rezolvă probleme complexe, e deschis la nou, este focalizat pe tot ceea ce este pozitiv, are capacitatea de a inhiba pornirile emoționale pe care le pornește elefantul și este concentrat pe viitor. Putem asocia Călărețul cu RAȚIUNEA. E acea parte a minții noastre care e rezonabilă și face diferența dintre bine și rău.

Deși Călărețul și Elefantul sunt două structuri atât de diferite, ele funcționează pe baza unui parteneriat de succes. De exemplu, în momentul în care ne cumpărăm o pereche nouă de pantaloni, Călărețul e cel preocupat de preț. Elefantul e preocupat de starea de spirit pe care o avem înainte de a cumpăra perechea de pantaloni; el e focusat pe partea „dacă ne place sau nu ne place”. Situația ideală este cea de echilibru, în care Călărețul poate struni Elefantul. Atât timp cât Elefantul se simte în siguranță, îl lasă pe Călăreț să-l ghideze și să-și folosească toate abilitățile, abilități pe care le-am amintit anterior.

This is custom heading element

În momentul în care apar amenințările are loc deturnarea emoțională. Elefantul preia controlul și ne ajută să supraviețuim. Cum face el acest lucru? Acesta declanșează reacția Fight-Run-Freeze și ne pregătește:

1. Fie să ne luptăm cu amenințarea

2. Fie să fugim de ea

3. Fie să încremenim și să sperăm că va trece fără să ne facă rău

Deturnarea emoțională în relaționare și comunicarea cu ceilalți apare în momentele în care ceva din ce spunem noi sperie elefantul persoanei cu care vorbim. Elefantul interlocutorului confundă amenințarea socială cu o amenințare de viață.

De exemplu, acest lucru se poate întâmpla în momentul în care vorbești cu un prieten. Acesta îți atrage atenția că nu ai făcut ceva bine, iar tu devii defensiv. Nu-l mai asculți și în timp ce el vorbește îți pregătești  argumentele cu care să combați tot ce a zis. Nu mai participi la conversație, te retragi în tine și nu ești curios să interacționezi și să deschizi alte conversații. Pur și simplu îți e greu să-ți mai aduni gândurile. Odată ce elefantului persoanei cu care vorbim se sperie apare deturnarea emoțională și toate eforturile noastre de a oferi o părere, de a convinge sau influența vor deveni inutile. În plus, se amplifică tot ceea ce este negativ. Fiind expuși constant la informații elefantul are impresia că este atacat și astfel induce creierului o stare de panică. Deci, miza principală ca să ne ferim de un episod din gama deturnării emoționale este să menținem elefantul interlocutorului liniștit.

This is custom heading element

Statutul, certitudinea, autonomia, familiaritatea și corectitudinea sunt cele cinci butoane sensibile la care reacționăm emoțional, atât când ne sunt apăsate pozitiv, dar și atunci când ne sunt apăsate negativ. Aceste cinci butoane sunt sensibile pentru TOȚI Elefanții. În timpul discuției, în momentul în care ele sunt apăsate în mod pozitiv, Elefantul primește o stare de siguranță și confort, iar interlocutorul va fi deschis la ce avem noi de spus. Cum vei reuși să-ți liniștești Elefantul?

1. Când observi că dispare luciditatea mută focusul de pe ce ai de făcut și ia o pauză.

2. Respiră, focalizează-ți atenția pe altceva, iar pe parcurs ce energia îți reapare lucrurile vor reveni ușor-ușor la normal.

3. Dacă ai ceva mai dificil de făcut care implică și un pic de comunicare, programează acel lucru într-un moment în care Călărețul și Elefantul interlocutorilor tăi sunt puternici și sunt dispuși să participe la discuție.

This is custom heading element

1.  Un lucru foarte practic este să ne gândim la ce se poate face, nu la ce nu se poate face. Să ne reamintim permanent ce e în controlul și în puterea noastră.

2.  Să comunicăm despre ce simțim în momentul în care avem stări emoționale intense. Când vorbești și spui exact ce simți aduci călărețul înapoi, elimini stresul, părțile negative care te înverșunează și astfel îți recapeți luciditatea fiind din nou capabil să iei decizii bune și să te bazezi pe raționamentul tău înnăscut.

3. Somnul și sportul sunt importante. Somnul îți reface doza de energie psihică. Sportul îți mobilizează corpul, te relaxează, te reglează emoțional.

Ține minte și fii conștient de faptul că în capul tău se află trei voci. Una știe să comunice cu stări și cuvinte și celelalte două care vorbesc prin senzații. Este esențial să înțelegem cum funcționează cele două euri ale noastre, cum interacționează ele între ele și care sunt posibilele rezultate ale acestei interacțiuni dintre Călăreț și Elefant.

This is custom heading element

[uncode_share layout=”multiple” bigger=”yes” no_back=”yes”]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Privacy Preference Center