Dark, un serial neobișnuit
Dark, un serial neobișnuit

Dark, un serial neobișnuit

This is custom heading element

Thriller-urile ce îmbină misterul și tragedia s-ar putea să nu fie pe placul tuturor, dar cei care vizionează astfel de seriale știu să aprecieze o bună poveste atunci când dau de ea. Dacă te pasionează călătoria în timp, paranormalul și necunoscutul sau dacă te distrează să urmărești cronologia personajelor și să creezi teorii cu privire la lucruri paranormale, cred că am găsit serialul perfect care te va ține cu sufletul la gură.

“Dark” este un thriller german de science-fiction lansat în 2017 care a dat pe spate publicul încă de la apariția lui. Odată cu emiterea celui de-al treilea și ultim sezon în luna iunie a anului 2020, seria încheie povestea unui oraș fictiv pe nume Winden în care, timp de mai mult de un secol, patru familii au fost marcate de fenomenele paranormale la care au luat parte.

Urmărind liniile cronologice a 3 generații, serialul dezvăluie consecințele suportate în urma decizilor luate de locuitorii orașului pe parcursul deceniilor care, într-un final, duc la declanșarea apocalipsei. Dispariția misterioasă a mai multor copii din Winden destăinuie trecuturile întunecate a membrilor celor patru familii și divulgă mari secrete păstrate până atunci.

This is custom heading element

În ciuda vibe-ului întunecat, “Dark” nu este un serial de groază, care să conțină jumpscare-uri în fiecare episod. Totuși, înainte să consideri să-l vizionezi, trebuie să știi că este adresat unei audiențe mature din cauza unora dintre temele abordate, cum ar fi crimă, răpire, tortură, sinucidere. Totodată, dacă ideea de paradox temporal sau călătorie în timp îți declanșează stări neplăcute, nu cred că este serialul potrivit pentru tine.

This is custom heading element

Povestea începe în 2019, când fiul unui ofițer de poliție se afla printre copiii dispăruți misterios, ceea ce-l determină să ia atitudine și să apeleze la fapte disperate. Curând, acțiunea face salturi între anii 1986 și 1953 după ce personajele încep să devină conștiente de existența unei anomalii ce le permite să călătorească în timp. Gaura de vierme care-i poate transporta 33 de ani în trecut sau viitor, declanșată de centrala nucleară a orașului, afectează viețile familiilor Kahnwald, Doppler, Nielsen și Tidemann.

După un prim sezon în care locuitorii au experimentat deja consecințele anomaliei, iar unii chiar au rămas blocați în timp, al doilea dezvăluie disperarea familiilor de a se reîntregi, de a-și aduce persoanele dragi înapoi. Apar linii temporare ce au loc în anii 2053 și 1921, odată cu introducerea unei organizații de călători în timp numită “Sic Mundus Creatus Est”. Aici este conturată identitatea conducătorului organizației, care se asigură că totul se întâmplă conform propriului plan

În cel de-al treilea sezon este dezvăluit faptul că, nu există doar diferite linii temporare, ci și diferite dimensiuni. Călătorii se luptă să găsească o cale de a opri apocalipsa care are loc în toate cele trei dimensiuni prezentate, dar, când fiecare are propriul plan și nu vrea să renunțe la persoanele dragi, tensiunea și disperarea cresc, iar posibilitatea de a colabora este tot mai mică.

This is custom heading element

Povestea m-a prins încă de la primele episoade datorită complexității și lucrurilor despre care îți dă de gândit. Trebuie să recunosc că poate deveni confuza uneori, dar dacă ești atent încă de la început o să realizezi că nu te mai poți opri din vizionat. Un lucru care te poate induce în eroare este cronologia celor patru familii, dar te poți ajuta de un arbore genealogic găsit pe internet dacă nu ai reușit să ții pasul cu toate numele și gradele de rudenie. Daar, pentru orice eventualitate, am să-ți las aici o fotografie care ți-ar putea fi de ajutor.

Seria a fost criticată încă de la început pentru imagini vizuale, tonul sumbru, muzica neliniștitoare sau complexitatea dramei pe care autorii s-au încăpățânat să o ofere. De aceea pot afirma că “Dark” nu este îndrăgit de toată lumea pentru că nu este serialul simplu, în care totul să fie convenabil de ușor și roz. Te provoacă să fii atent, să-ți dezvolți propriile idei, te apropie de anumite personaje și te face să urasti altele.

This is custom heading element

Teorii care au ajutat la dezvoltarea acțiunii

Într-o acțiune în care protagoniștii ajung să colaboreze cu versiunile lor din viitor pentru a opri apocalipsa sau în care rămân blocați în timp, sunt inteligent îmbinate teoriile reale cu ficțiunea. În serialul “Dark” o sa auzi despre “Materia Neagră”, creata din ceea ce se pare a fi “Particula lui Dumnezeu”, paradoxul Străbunicului (ce presupune călătoria în timp și uciderea străbunicului său, pentru a determina dacă mai este posibilă existența ta), Bootstrap paradox (evenimente din trecut care, împreună, duc la un eveniment din viitor), sau Tabla de Smarald (text criptic Hermetic care a atras atenția alchimiștilor încă din trecut), toate concepte reale despre care te poți documenta pe cont propriu și care te vor pune pe gânduri.

Există, în prezent, chiar și recenzii din partea unor fizicieni ce au confirmat acuratețea științifică a seriei, mai ales posibilitatea existenței unei găuri de vierme care să declanșeze un paradox asemănător celui la care iau parte protagoniștii”.

This is custom heading element

Pentru mine, “Dark” este unul dintre cele mai bune seriale pe care le poți găsi pe Netflix. La început am fost sceptică pentru că nu m-a atras ideea de a viziona ceva care nu e în română sau engleză, dar pe o mulțime de platforme poți găsi dublarea dacă nu te încântă subtitrările Fiecare personaj își are locul în poveste, iar dezvoltarea lor este notabilă pe tot parcursul acțiunii. Firul narativ, puțin mai greu de urmărit, a fost unul dintre factorii care m-au convins să continui să-l vizionez pentru că îmi plac provocările. Felul în care poveștile tuturor celor patru familii se împletesc, și modul în care acțiunile din viitor ale personajelor sunt relevante pentru bunăstarea lor din trecut m-a dat pe spate.

“There are moments when we must understand that the decisions we make influence more than just our own fate.”

[uncode_share layout=”multiple” bigger=”yes” no_back=”yes”]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Privacy Preference Center