Declutter, aplicația care te ajută să evadezi din închisoarea minții tale
Declutter, aplicația care te ajută să evadezi din închisoarea minții tale

Declutter, aplicația care te ajută să evadezi din închisoarea minții tale

Declutter
Fotografie: © 2022 Declutter The Mind

Evadarea din închisoare

Cea mai aglomerată trecere de pietoni se află în Japonia, în districtul Shibuya, din capitala Tokyo, și circa 2500 de oameni pășesc constant pe ea. Cea mai aglomerată autostradă din lume se află în Canada, interconectând Windsor-ul și Quebec-ul, și aceasta consemnează roțile a aproximativ 432.000 de vehicule. E ultimul loc unde vrei să te afli când are loc un accident rutier, crede-mă. Sau poate nu chiar ultimul. De fapt, ultimul loc unde vrei să te afli când are loc un accident de orice fel este mintea. Ea se asemuiește enorm cu o trecere de pieton care se sufocă de forfotă sau cu o autostradă împânzită de trafic. Un individ poate să aibă câte 80.000 de gânduri pe zi.

Te-ai simțit vreodată ca mine?

Sunt zile în care am impresia că în capul meu are loc o competiție sportivă într-un stadion care poate găzdui nu mai puțin și nu mai mult de 150.000 de locuri, toate ocupate de spectatori care scandează perpetuu. Sunt zile în care îmi scutur capul în speranță că toate gândurile astea invazive mi se vor rostogoli afară pe urechi. La finalul unei zile extenuante, somnul e singurul lucru la care mă gândesc încă de la prânz. Totuși, mă pomenesc nereușind să adorm. Mintea mea e trează. Huruie ca un motor bătrân. Planifică. Regretă. Înjumătățește. Mestecă. Ruminează.

E la fel cum zicea Virginia Woolf: „Creierul meu este cea mai de neînțeles mașinărie – mereu bâzâind, mormăind, înălțându-se, huruind, scufundându-se și apoi îngropându-se în noroi. Și pentru ce? Pentru ce toată această pasiune?”.

Uneori, pur și simplu nu-mi pot opri mintea. E prea multă gălăgie în spațiul ăsta inimaginabil de vast. Am trăit perioade în care fizic eram într-un loc, dar mental eram prins între dimensiuni. A visa cu ochii deschiși. Cu capul în nori. Am trăit perioade în care căutam bezmetic cablul care îmi conectează mintea cu o sursă de electricitate. Voiam să-l smulg din priză și să pot exista în momentul prezent, ancorat ferm în pământ.

Soluția n-a venit atunci când o căutam. Bănuiesc că universul e îndeajuns de isteț și de ironic să-ți ofere ce-ți dorești atunci când încetezi să mai cauți acel lucru. După luni petrecute în închisoarea minții mele, în sfârșit, primisem cheia pe nepregătite.

Ivirea soluției

Degetul meu glisa fără minte pe ecranul telefonului, verificând pagina de pornire a aplicației YouTube. Am apăsat pe un videoclip și am fost captat de vocea care ieșea din telefon. Era un discurs despre mințile aglomerate care încorpora o meditație ghidată pentru reorganizarea minții.

Canalul purta numele de Declutter the mind (în lb. engleză, reorganizarea minții). Înainte nu aș fi încercat să meditez timp de 10 minute nici în ruptul capului, dar eram prea disperat ca să nu încerc. Așa că am urmat ce mi-a zis vocea aceea. Am închis ochii, m-am întins pe podea și am început să-mi controlez respirația. Urma să întreprind ceva ce se numea un exercițiu de vizualizare.

Prima experiență cu Declutter

Acea voce mi-a propus să-mi imaginez că mintea mea e o cameră vraiște, în care nu s-a făcut curat timp de un an cutii de pizza stivuite una peste alta până în tavan, doze turtite și aruncate peste tot, ghemotoace de păr de pisică, un maldăr de haine, dulapuri răsturnate și cărți aruncate anapoda. Mi-am imaginat cel mai posibil de imaginat haos. Apoi mi s-a propus să-mi imaginez ca mă echipez precum un om de serviciu cu o sumedenie de produse pentru curățat, cârpe prinse în cureaua de la brâu, pămătufuri pentru praf și saci de gunoi. Apoi, rând pe rând, am ridicat câte un lucru. O felie de pizza mucegăită. O doză. O șosetă. În tot timpul ăsta, vocea îmi reamintea că e important să văd cum sacul de gunoi se umple.

Mi-a mai zis și faptul că, pe parcursul exercițiului, mintea mea se va refula împotriva mea: gândurile se vor reîntoarce, dar, de fiecare dată când acestea se reîntorceau, inspiram și expiram adânc și reveneam la curățarea mea. Până la finalul exercițiului, umplusem trei saci. Când m-am ridicat și mi-am deschis ochii, lumea pur și simplu mă îmbrățișașe. Culorile nu îmi mai înțepau ochii și nici bâzâit de albine nu mai auzeam. Totul era molatic și amorțit. Calm. Am încercat să continui cu același exercițiu pentru un timp și, la finalul videoclipului, pe ecran apăruse o pictogramă cu un link asociat care ducea către o aplicație cu același nume ca și cel al canalului. Am instalat-o. De atunci încolo, aceea e cheia pe care o folosesc ca să evadez din închisoare.

Aplicația care poate opri timpul în loc

Declutter este o aplicație gratuită în limba engleză pentru meditații ghidate. E disponibilă pe platformele App Store (apasă aici pentru a o descărca) și Google Play (apasă aici pentru a o  descărca). Motto-ul Declutter este: Încetează să mai trăiești pe modul autopilot. Temeiul acestei aplicații este mindfulness-ul, un termen care s-ar traduce prin conștientizare de sine și prezent. Asta presupune să te concentrezi voit pe prezent. Te detașezi de gândurile tale și să le privești de la distanță, că și cum ai sta pe marginea drumului și mașinile ar trece în viteză.

Mindfulness înseamnă să trăiești fiecare moment ancorat în prezent, cu mintea concentrată. Un lucru care mă distrează la mindfulness și care mă face să râd de fiecare dată este paronimia dintre aceste două cuvinte în engleză: mind full (minte plină) și mindful (conștient de sine). Dezvoltatorii aplicației au pornit de la aceeași premisă ca și mine: disiparea aglomerației din mințile noastre.

Aplicația există și în variantă Plus, contra cost, presupunând două tipuri de abonament. Acestea sunt abonamentul anual (399,99 lei) și lunar (39.99 lei). Mai există și o metodă prin care poți să plătești pentru acces pe viață, fără tranșe (1.099.99 lei)

Utilizarea aplicației

Estetica aplicației este sobră și simplă. Există o librărie de meditații în aplicații care e organizată în următorul fel: START HERE, MINDFULNESS, ANXIETY AND SLEEP, SLEEP AND RELAXATION, MANAGING EMOTIONS, MENTAL HEALTH, PRODUCTIVITY, UNGUIDED, EMERGENCY.

Durata meditațiilor variază, fiind potrivite și pentru cei care au doar 5 minute la dispoziție pentru meditație. Aplicația mai prezintă și funcții precum marcarea meditațiilor favorite și un status care afișează câte minute ai meditat și câte meditații ai completat. Astfel, poți monitoriza eficient timpul în care alegi să-ți odihnești conștient mintea.

Mai mult, dacă îți este dificil să creezi o rutină, există funcția de reamintire. Aceasta îți permite să setezi o notificare pentru o anumită oră, care să-ți reamintească să risipești norii de pe cerul minții tale.

Fotografie: © 2022 Declutter The Mind

Ce apreciez la Declutter

Lucrul pe care îl apreciez cel mai mult la această aplicație este utilitatea ei, pregnantă în secțiunea EMERGENCY (urgență). Atunci când mă aflu pe buza unui atac de ordin psihologic/psihic (de panică, în cazul meu), apăs butonul și mă teleportez într-un spațiu sigur, unde lucrez cu mintea mea și o calmez. Pentru mine, exercițiile de vizualizare sunt cele mai eficiente, întrucât sunt o persoană care apelează mult la imaginație. Însă, dacă nu te consideri prea imaginativ, asta nu reprezintă un impediment – poți învăța. La început, vei vedea ca îți va fi greu să proiectezi imagini pe ecranul pleoapelor, dar practica este mama învățăturii. Cu timpul, vei reuși să apelezi la imaginație din ce în ce mai ușor.

Canalul de YouTube al echipei conține mult mai multe meditații, unele dintre ele accesibile pe aplicație doar în varianta Plus. Însă, dacă dorești să eviți astfel de rețele sau anunțurile publicitare, aplicația în variantă gratuită este un bun înlocuitor, având în vedere funcțiile pe care le oferă utilizatorului.

O altă funcție pe care o prețuiesc, iar dacă ești cititor vei înțelege, sunt articolele anexate sănătății mintale. Pe site-ul declutterthemind.com vei găsi o secțiune de blog, unde autori experimentați în domeniu oferă noi perspective și tratează teme de natură terapeutică (cel mai adesea vei întâlni articole scrise de Rachel Sharpe). Articolele care sunt structurate pe numere – de pildă, 13 moduri de a începe să te vindeci de un eveniment cu repercusiuni traumatice – sunt printre cele mai eficiente și folositoare, pentru că acoperă, într-un mod organizat, informații și metode la care nici nu te-ai fi putut gândi vreodată.

Ce cred că ar trebui îmbunătățit sau modificat

Cu riscul de a fi pedant, o să îmi iau libertatea de a spune că prețul este puțin ridicat, dar nu insinuez că materialele nu se ridică la înălțimea prețului, ci mai degrabă am ajuns la concluzie comparând-o cu o altă aplicație care oferă aceleași servicii, dacă nu mai multe – Headspace (25.68 de lei lunar). Un plus pentru Declutter: faptul că 10% din profiturile aplicației sunt donate organizațiilor caritabile pentru sănătate mentală și mintală. Un minus pentru Declutter: în comparație cu Headspace, nu oferă o perioadă de testare gratuită (în cazul Headspace – 14 zile).

De reținut este, însă, că nu sunt utilizator Headspace, deci nu pot să le compar din punctul de vedere al materialelor. Pentru mine, Declutter în varianta gratuită a fost mai mult decât suficient. Singurul meu contact cu Headspace a fost prin vizionarea documentarului de pe Netflix, care m-a ajutat enorm în inițierea mea în meditație. Îl poți viziona aici, fiind o sursă pe care ți-o recomand cu căldură.

Pe lângă toate acestea, cursurile de lungă durată (10 zile – 30 zile) ar reprezenta un succes iminent dacă ar fi disponibile și în varianta gratuită, dar, în cazul în care vrei să creezi o rutină și să meditezi un număr considerabil de zile, dar nu ești dispus să obții varianta Plus, poți repeta câteva meditații, alternând între ele (Cursul de 30 zile pentru mindfulness are 5 zile gratuite și nu există imense discrepanțe între zile – ideea este aceeași). În plus, varianta gratuită îți poate rafina abilitățile autodidactice.

Concluzii

În cazul în care așteptai să fii notificat de Univers cu un semn sau să-ți fie aruncat un colac de salvare pentru a te salva de la înecul în propria minte neliniștită și într-o mare plină de informație, ia acest articol ca unul. Ce mai aștepți? Poți înceta să mai traversezi trecerea de pietoni Shibuya și să mai conduci pe cea mai aglomerată autostradă din lume. Totul stă în puterea unei alegeri ce poate schimba totul.

La semaforul meu e verde. Tu ce culoare vezi?

Dacă vrei să găsești mai multe aplicații utile citește articolele noastre despre Pinterest și Canva.

Ne puteți găsi, de asemenea, pe Instagram și Facebook.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Privacy Preference Center