Diferențele rasiale într-un cuplu – text argumentativ
Diferențele rasiale într-un cuplu – text argumentativ

Diferențele rasiale într-un cuplu – text argumentativ

CERINȚĂ: Redactează un text de minimum 150 de cuvinte, în care să argumentezi dacă diferențele rasiale influențează dinamica unui cuplu sau nu, în raport cu societatea, folosindu-te de experiența personală și culturală.

În opinia mea, iubirea interrasială are rezonanța unei pecete în universul colectiv, unește și separă în același timp, deoarece stârnește numeroase controverse la nivelul de dăruire sentimentală, întrucât cele două persoane îndrăgostite riscă să fie prinse în jugul prejudecății.

În primul rând, iubirea trebuie să fie considerată drept un element versatil în societate, un accesoriu permisiv, fără bariere, întrucât devine, dintr-un privilegiu individualizat, o fereastră spre sufletul omenesc. Fiind un sentiment pe care fiecare om îl nutrește, acesta trebuie să fie văzut precum ceva propriu, nu ceva care poate să fie transformat într-o dezbatere absurdă legată de preferințe. Dacă cei doi parteneri reușesc să mistuiască fiecare barieră prin intermediul rezonării sufletești, atunci vor reuși – prin eforturi – să depășească fiecare impediment pentru a-și amplifica relația. De pildă, am avut ocazia de a fi spectatorul unei uniuni a iubirii interrasiale, asistând la un eveniment petrecut într-un autobuz sufocat de lume revoltată de aglomerația, murmurul și frigul năpăstuitor din înăuntrul transportului, atunci când, pitit în scaunul meu, am observat două persoane schimbând întreaga atmosferă. În pofida faptului că restul lumii era siderată de nemulțumire, cuplul pe care l-am ochit părea rupt de lume – cei doi zâmbeau și sporovăiau despre planuri de viitor, manifestându-se prin strângeri fidele de mână, îmbrățișări sincere și ocazionale sărutări pe obraz. Fiind de culturi diametral opuse (judecând după culoarea pielii), cei doi îndrăgostiți păreau să nu observe discrepanța rasială, ci doar plasa de siguranță în care aceștia erau prinși – iubirea, cea care le-a îngăduit faptul că pot să depășească orice. 

În al doilea rând, exteriorul are adesea tendința de a condamna sinceritatea și fericirea, considerând iubirea celorlalți drept un atac la adresa personală și, implicit, la statutul lor în societate. Oamenii care dețin acest obicei polutiv sunt prinși în hotarele unei mentalități înguste ce nu poate să perceapă iubirea precum ceva fragil și circumstanțial, ci precum o mișcare socială. Iubirea nu e o trebuință fizică, ci o tânjire metafizică. Pentru un singur motiv aceasta se înfiripă între două persoane: tot ceea ce se formează coase o legătură între acestea, însă nu și între persoane colaterale, cele care asistă. De asemenea, oamenii tind să creadă că rasa îi poate dezumaniza, însă, de fapt, nu avem toleranță față de noi, ci ne afundăm în obișnuință – judecăm pentru că nu e ceva ce vedem adesea, ceva ce nu acceptăm ca pe o imagine evolutivă, ci ca pe un gest imposibil. De exemplu, această dilemă apare, cel mai adesea, între membrii familiilor persoanelor implicate într-un cuplu, romanul „Maitreyi”, care aparține lui Mircea Eliade, abordând ura cu care părinții personajului principal feminin lovesc atunci când află că fata lor, de rasă bengaleză, se îndrăgostește orbește de un european. Considerând că faptul i-ar putea despărți de societate, părinții o supun la violență, o despart de persoana care i-a fost hărăzită și o desprind de realitatea după care tânjește. Situația în acest context este, bineînțeles, dusă la extremă, însă iubirea dintre cei doi încă rămâne reală și proaspătă, dar decade din cauza distanței impuse și timpului. Aici se primează faptul că trăim într-o lume care desconsideră rasele și oamenii, care cred în egocentrism, nu în creație.  

În concluzie, societatea intervine, din păcate, în viața unei iubiri interrasiale, atacând-o până când o dezarmează, deși, până în acel punct, luptă orbește pentru o scânteie care s-o păstreze aprinsă. Când te îndrăgostești, accepți realitatea pe care ceilalți nu o pot mânui – iubirea aduce durerea suplimentară de a fi judecat.

Apasă aici pentru a citi un alt text argumentativ din cadrul revistei KeepFocus.

Ne puteți găsi, de asemenea, pe Instagram și Facebook.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Privacy Preference Center