Educația sexuală este o necesitate
Educația sexuală este o necesitate

Educația sexuală este o necesitate

„Educația nu este pregătirea pentru viață, educația este viața însăși”- John Dewey

Toată lumea știe că țara noastră nu are cel mai bun și avansat sistem educațional. Ca să putem învăța despre lume, despre tot ce ne înconjoară trebuie să știm înainte despre noi, despre corpurile noastre, modul în care ne dezvoltăm, riscurile la care suntem expuși ; de aceea  în școli este nevoie de educație sexuală (educație sanitară).

Ce este educația sexuală?

Educație sexuală este un termen larg, folosit pentru a descrie educația despre comportamentul sexual uman. Educația referitoare la comportamentul sexual explică crearea și dezvoltarea unei ființe umane, de la concepție până la naștere. Sunt incluse și subiecte legate de infecțiile transmisibile pe cale sexuală și modalitățile de evitare a acestora, dar și metode de evitare a sarcinilor nedorite.

Importanța de a fi educat

De ce adulții se feresc să vorbească despre acest subiect? De ce este importantă educația sexuală pentru orice tânăr?  De ce unii părinți cred că acest subiect este inadecvat?

Mulți poate vă întrebați de ce este așa importantă educația sexuală pentru tineri. Un tânăr bine informat va putea lua decizii pentru sănătatea și siguranța lui. Informarea acestora este o metodă de prevenție. Lucruri despre sex poate afla din tot felul de surse, dar de multe ori informația aflată poate fi eronată, de aceea fiecare dintre noi are nevoie de o persoană pregătită ca să discute pe acest subiect.

O persoană pregătită în acest domeniu ne poate ajuta să luăm decizii bune/informate pentru viețile noastre sexuale. Acestea ne-ar putea feri de consecințe neplăcute cum ar fi: sarcini nedorite, boli cu transmitere sexuală, abuzuri din partea altor indivizi, începerea vieții sexuale prea devreme.

Ce consideră adulții

Părerile au fost mereu împărțite, nimic nou pe tema asta. Ca în oricare alt subiect care privește educația tinerilor, există și anumite riscuri.

Despre ce fel de riscuri este vorba?

– să afli despre sex și sexualitate pe cont propriu din surse inadecvate

– să iei o boală cu transmitere fără să știi cum ar trebui să te tratezi și la cine să apelezi, în cine poți avea încredere

– să ai riscul de a rămâne însărcinată

Nu ai prefera să comunici deschis, să știi întotdeauna cum să privești o situație rațional și cu calm, și să știi că orice ar fi, poți cere ajutorul și se va rezolva?

Sentimentul care predomină în astfel de discuții este FRICA pentru că în țara noastră este rușinos să vorbești cu copilul tău despre niște lucruri naturale. Este absolut ieșit din comun să porți o discuție despre sexualitate și nici nu se pune problema de asumare față de cei din jurul tău. Totul se întâmplă în tăcere. Tot ce știm noi ca și tineri este că respectivele subiecte sunt un lucru interzis și este ceva rău să le aducem în vorbă.

„Lumea o să ne vorbească. Lumea o să ne judece. O să avem de suferit.”

Judecătorul Cristi Dănileț spune că „realitatea de azi este că se face educație sexuală, însă autodidact, de pe net. Familiile cu părinți născuți în comunism nu știu să facă așa ceva, profesorii nici atât, iar netul oferă tot ceea ce copiii vor să afle. Pentru a controla calitatea informației și a asigura adecvarea informației la nivelul de dezvoltare al copiilor, trebuie predată gradual educația sexuala: la preșcolari (despre propriul corp, atingerile nepermise, protecție de agresori), ciclul primar (toleranța reciprocă, egalitatea de gen, limbajul și atingerile nepermise, igiena intimă), la gimnaziu (despre pubertate, schimbările care se întâmplă corpului nostru, menstruație, poluțiile nocturne, controlul instinctelor, refuzul relațiilor intime, reacții la abuzul sexual), liceu (consimțământul sexual, relațiile intime, tipuri de familii, reguli conviețuire în cuplu, BTS, contracepție, violență domestică). Legea trebuie să prevadă doar necesitatea de a se studia educația sexuală, iar tematica rămâne de stabilit de Ministerul Educației.”

Sexualitate

Sexualitatea este un aspect pe care îl dobândim de când ne naștem și dezvoltăm pe parcursul vieții. Acesta cuprinde sexul, identitățile de gen, orientarea sexuală, erotismul, plăcerea, intimitatea și reproducerea. De asemenea sexualitatea este trăită și exprimată prin gânduri, fantezii, dorințe, convingeri, atitudini, valori, comportamente, practici. Sexualitatea poate fi influențată de mediul înconjurător, de factorii psihologici, sociali, etici, legali, religioși și spirituali.

Niciun om nu e la fel, toți suntem diferiți și de aceea trebuie să ne descoperim pe noi, potențialul nostru, să aflăm ce ne place, ce nu ne place, cum suntem noi cu adevărat. Educația sexuală contribuie la pregătirea tinerilor pentru viață, precum și la dezvoltarea pozitivă a personalității și autodeterminării.

Drepturile sexuale sunt drepturi ale omului. Toate persoanele, fără discriminare, au dreptul la educație și informare, în general, și la educația sexuală care să cuprindă informațiile necesare și utile pentru o dezvoltare corectă.

Mass-media modernă, dincolo de toate telefoanele mobile și internet, a devenit, în timp scurt, o sursă importantă de informații. Informațiile, în special cele ce se referă la sexualitate, nu sunt ordonate, echilibrate, realiste, iar adesea acestea sunt umilitoare, mai ales pentru femei (pornografia de pe internet). Un nou argument care demonstrează necesitatea educației sexuale, este nevoia de a contracara și corecta informațiile și imaginile înșelătoare difuzate în mass-media.

Statistici

România este pe locul doi în Uniunea Europeană, după Bulgaria, la rata de naștere în rândul mamelor adolescente.

Potrivit unui studiu, în 2019, au fost înregistrate 16.639 de sarcini în rândul adolescentelor, în scădere cu 9% față de anul 2018.

În cazul adolescentelor sub 15 ani, numărul de sarcini a scăzut în toate regiunile, cu excepția regiunilor Nord-Vest și Nord-Est, unde creșterea a fost de 11%.

Tot în 2019, numărul întreruperilor de sarcină în cazul fetelor între 15 și 19 ani a fost de 4.290. Totodată, în România, vârsta primului partener sexual este apropiată de vârsta adolescenței în aproape 70% dintre cazuri.

Nu e de mirare că 1 din 4 adolescenți suferă de o boală cu transmitere sexuală din cauza sexului neprotejat. Mulți dintre adolescenți nu știu sau ignoră faptul că există boli cu transmitere sexuală, alții neștiind sau neluând în seamă toate aceste metode de a se proteja de boli sau de sarcini nedorite.

Urmărește canale de YouTube care prezintă aceste subiecte. Câteva canale cu conținut calitativ sunt:

  • Sexul vs Barza
  • Sexplanations
  • Sex+
  • Naked
  • Carlin Ross
  • Sănătatea planificată pentru părinți și multe altele.

Noi suntem viitorul

Un mesaj din partea tinerilor ar fi faptul că noi ne dorim să vorbim despre aceste lucruri. Ne dorim atât de mult încât, prin toate mijloacele non verbale și detaliile cu care ne pregătim înainte de a ieși din casă, noi transmitem agitația, frica și grijile care ne frământă. Vrem ca cineva să fie acolo pentru noi. Vrem ca ȚIE, dragă cititorule, să îți pese.

Noi, oameni mici și mari ai acestei minunate țări încă nu spunem lucrurilor pe nume cu toate că toți ne dorim schimbarea.

Fiecare generație contează!

Surse:

„România este pe locul al doilea în Uniunea Europeană la numărul de mame adolescente | Digi24”

„EDUCATIA SEXUALA PENTRU COPII – UN SUBIECT TABU IN SCOLI”

2 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Privacy Preference Center