Emoţii şi sentimente
Emoţii şi sentimente

Emoţii şi sentimente

Ce sunt emoțiile și sentimentele și cum putem să le dominăm pentru a avea o stare de spirit mai bună? Ca să aflăm ce sunt și ca să le înțelegem îți propun să discutăm despre impactul pe care îl au ele asupra comportamentului, corpului și deciziilor tale, dar și câteva noțiuni de bază, precum care este rolul lor și de ce avem noi nevoie de ele. Sper că acest articol să-ți ofere informațiile necesare astfel încât la final să poți să-ți înțelegi și să îți recunoști singur emoțiile și sentimentele tale.

Ce înseamnă “emoție”?

Rădăcina cuvântului “emoție” este motere, care în limba latină înseamnă “a mișca”, plus sufixul înseamnă “a te da la o parte”. Emoțiile sunt un amestec de senzații pe care le simțim și care ne influențează atât instinctiv cât și fizic. Ceea ce înseamnă că ele sunt iraționale, fără logică și adesea greu de controlat. Emoțiile noastre ne pot influența acțiunile și deciziile pe care le luăm. Uneori avem senzația că ele dețin controlul asupra minții noastre, dar în realitate putem alege cum să nu ne lăsăm conduși de ele.

Care este scopul emoțiilor?

Emoțiile ne direcționează în înfruntarea situațiilor dificile și a lucrurilor mult prea importante pentru noi pentru a putea fi lăsate în urmă (primejdia, o pierdere dureroasă, lucrurile pe care vrem să le facem, dar nu reușim din cauza unor frustrări acumulate). Ele ne pot ajuta să ne mobilizăm și să acționăm, să luăm decizii și să supraviețuim, dar nu în ultimul rând ne ajută să îi înțelegem pe cei din jur. Practic, fiecare emoție ne arată direcția cea bună în abordarea provocărilor vieții. Deciziile pe care le luăm pe fondul unor emoții pozitive ne pot ajuta să prosperăm. Emoțiile negative ne pot influența să acționăm greșit, iar acest lucru va avea un efect devastator asupra noastră. Este foarte bine ca nicio decizie definitivă să nu fie luată atunci când simțim emoții puternice, deoarece ele au un impact dominant asupra noastră.

Emoțiile ne ajută să-i cunoaștem și să-i înțelegem pe ceilalți, dar și să fim, la rândul nostru, înțeleși de ei.

Emoțiile pe care le recunoaștem la cei din jur ne oferă o mulțime de informații despre ei. Astfel, putem învăța ce le place sau displace, ce impact au unele lucruri asupra lor și cum îi putem ajuta. Aceste informații ne ajută să îi putem înțelege și să ne ajustăm comportamentul pentru a răspunde adecvat. De exemplu, atunci când avem un prieten trist, un răspuns potrivit ar fi să-l întrebăm ce se întâmplă și de ce are nevoie pentru a se simți mai bine. Emoțiile pe care le arătăm celorlalți îi pot ajuta să ne înțeleagă. Dacă ne exprimăm emoțiile prin limbaj, prin comportament le oferim celorlalți informații importante care îi pot ajuta să își adapteze și ei comportamentul și să răspundă adecvat, potrivit nevoilor noastre. În schimb, dacă evităm să le arătăm celor din jur emoțiile noastre, ei nu vor putea ști ce se întâmplă cu noi, nu vor înțelege comportamentul și nu ne vor putea ajuta.

Impulsuri care duc la fapte

În esență, toate emoțiile sunt impulsuri ce te fac să acționezi, planuri imediate de abordare, care au rămas în mintea noastră. Emoțiile, deși sunt trecătoare și în același timp complexe, au o varietate de răspunsuri, rolul lor fiind acela de a produce o reacție în urma unui stimul. Ca de exemplu reacția pe care o putem avea dacă, plimbându-ne singuri și liniștiți prin pădure, auzim pași în urma noastră, sau zgomote ciudate dintr-un tufiș. Poate fi un urs sau poate fi un alt drumeț sau un iepure, însă ceea ce corpul nostru înregistrează înainte de a putea înțelege ce se întâmplă, este FRICA. În acest caz, emoția deși ne afectează fizic într-un mod neplăcut, ne ajută să percepem pericolul în care ne aflăm pentru a putea lua măsuri înainte să ni se întâmple ceva. Emoțiile ne pun cu adevărat în mișcare:

  • IUBIREA ne mobilizează să ne apropiem și să ne concentrăm pe persoanele pe care iubim.
  • RUȘINEA sau UMILIREA ne pot face să vrem să ne ascundem.
  • FURIA ne ghidează să amenințăm, să intimidăm.
  • URA ne determină să distrugem.
  • TEAMA ne poate face să fugim, să evităm acele lucruri pe care noi le considerăm un pericol ajutându-ne să supraviețuim.

Puterea sentimentelor

Auzim destul de frecvent în zilelele noastre, povești de viață în care cel puțin unul dintre părinți își sacrifică propriul destin pentru cel al copilului său. Asemenea dovezi de sacrificiu s-au repetat de nenumărate ori de-a lungul evoluției speciei noastre. Aceste sacrificii stau la baza procesului numit “succesul reproducerii” pe care părinții noștri îl fac cu scopul de a transmite mai departe genele de la o generație la alta. Dar, din perspectiva părintelui care ia această decizie disperată într-un moment cumplit nu este altceva decât IUBIRE. Un astfel de act de eroism părintesc evidențiază rolul generos al iubirii. Acest lucru sugerează că sentimentele noastre cele mai profunde, lucrurile după care tânjim și pe care le dorim cel mai mult, pasiunile noastre sunt esențiale deoarece în mare parte toate se întâmplă din cauza capacității umane de a iubi. Doar o iubire puternică îl determină pe părinte să iasă din instinctul de conservare și să își salveze copilul. Desigur că sacrificiul lor a fost unul irațional, dar din punct de vedere sufletesc altă alegere de făcut nu aveau.

Dar sentimentele ce sunt?

Sentimentele sunt punțile dintre reacții și emoții, având un caracter profund personal și se bazează pe experiențe pe care deja le-am avut. Sentimentele sunt comportamente învățate pe care le păstrăm și care așteaptă să se manifeste în urma unui eveniment care ne-a marcat. Ele sunt marcate de temperamentul pe care îl avem, de experiențele din trecut. De aceea, chiar dacă două persoane pot experimenta același sentiment, il pot descrie total diferit.

Ce trebuie să mai știi despre sentimentele tale?

– Sentimentele îți dau informații importante și îți spun dacă lucrurile merg în favoarea ta sau nu. Unele dintre acestea ne incită, altele ne calmează.

– Prin furnizarea unui mod eficient de a răspunde rapid la situații importante, ele te ajută să supraviețuiești. Sentimentele îți spun de ce ai nevoie, iar când știi de ce ai nevoie poți acționa pentru a satisface acea nevoie. În schimb, nu îți oferă întotdeauna informații bune ție sau chiar celor din jur.

– Uneori imiți un sentiment pentru a primi ceea ce vrei. Alteori, sentimentele tale sunt date peste cap și îți vor face numai probleme. De exemplu: dacă ai fost speriat când ai fost copil, s-ar putea să fi crescut cu o senzație de frică. Începi să te supraprotejezi, în așa fel încât nimeni să nu te mai rănească din nou. Oricine care a fost rănit are nevoia profundă de a se simți iubit și în siguranță.

– Sentimentele care te blochează și care te induc în eroare te pot schimba dacă:

  1. Înveți să ai grijă de sentimentele tale.
  2. Ești curios și răbdător cu propriile sentimente.
  3. Vorbești despre ele și-ți arăți adevăratele sentimente.

Repertoriul nostru emoțional

Psihologul american Paul Ekman a identificat 6 emoții de bază: FERICIRE, TRISTEȚE, FRICĂ, FURIE, DEZGUST și SURPRINDERE. Fiecare emoție este unică în felul ei. Iată mai multe detalii despre felul în care fiecare emoție pregătește corpul pentru o reacție diferită:

– Când ești fericit creierul tău inhibă sentimentele negative și încurajează creșterea energiei. Acest lucru, îi oferă trupului un fel de odihnă, dispoziție și entuziasm pentru a îndeplini diferite sarcini. De obicei, oamenii care simt fericire se simt energizați. Fiecare om se poate manifesta diferit când este fericit, deoarece lucrurile care ne fac fericiți diferă de la o persoană la alta. Dacă unii se manifestă strigând de fericire, alții pot zâmbi larg, pot începe să danseze sau să cânte.

– Când ești trist, tristețea aduce o scădere a energiei și a entuziasmului față de activitățile din viața cotidiană, în special față de lucrurile care îți fac plăcere. De asemenea, poți simți că te apasă o greutate, simți un gol interior. Ea este opusul fericirii și apare atunci când trecem printr-un eveniment cu impact negativ. De obicei este marcat de o pierdere (pierderea unei persoane, pierderea locului de muncă sau a statutului social), dar și când suntem dezamăgiți, când ni se face o nedreptate. Momentul de tristețe creează ocazia ideală de a plânge și de a te descărca de ceea ce te macină, iar pe măsură ce energia revine, se conturează începuturi noi.

– Teama sau frica este emoția care apare ca răspuns la o amenințare care ne poate pune viața în pericol. Când ți-e frică corpul tău începe să tremure, inima să bată rapid, se pregătește să lupte sau fugă. Scopul acestor reacții este de a putea supraviețui. În același timp, trupul paralizează, chiar dacă doar pentru un moment lăsându-ți timp să evaluezi situația și cel mult să cauți o ascunzătoare. Corpul intră în starea de alertă, făcându-l gata să acționeze, iar atenția se fixează pe amenințare.

– Ne simțim furioși când setul nostru de reguli sunt încălcate, când cineva ne rănește fizic sau emoțional, când ni se face o nedreptate. Când te înfurii, îți este mai ușor să apuci o armă sau să lovești pe cineva. Bătăile inimii cresc, ai o stare de agitație intensă, ceea ce generează energie suficientă pentru a te face să acționezi în forță.

– Dezgustul este o emoție care apare în momentul în care intrăm în contact cu un lucru care nu ne place, pe care îl considerăm respingător. Exprimarea dezgustului exprimă o stare de disconfort, un lucru pe care îl consideri agresiv ca gust sau ca miros.

– Surprinderea e o emoție care se manifestă și totodată dispare brusc. Surprinderea poate apărea ca răspuns la lucruri care ne uimesc, evenimente la care nu ne așteptăm să apară în acel moment. De obicei, ea este urmată de o altă emoție ca răspuns la stimulul care a produs surprinderea. De exemplu, dacă cineva te sperie în primul rând vei simți surprindere, apoi teamă (pentru că cel mai probabil te-ai speriat) și poate vei simți chiar și furie. Dacă emoția are o intensitate mare poate declanșa instinctele de supraviețuire ale corpului: lupta sau fuga. Surprinderea determină în comportament diferite gesturi și răspunsuri necontrolate precum: scăparea obiectelor din mâini, țipatul, înjuratul sau alte gesturi de apărare cu mâinile.

Cunoașterea sentimentelor și emoțiilor este o abilitate care te ajută să evaluezi oamenii mai bine, să înțelegi cum sistemul tău de valori îți influențează modul în care percepi ceea ce ți se întâmplă. Cu toate acestea, cheia unor decizii sănătoase e simplă: fii mereu în acord cu emoțiile și sentimentele tale.

Apasă AICI pentru a citi articolul nostru despre FOMO (fear of missing out)

Ne puteți găsi, de asemenea, pe Instagram și Facebook.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Privacy Preference Center