Gypsy Rose Blanchard
Gypsy Rose Blanchard

Gypsy Rose Blanchard

This is custom heading element

La data de 14 iunie 2015, Dee Dee Blanchard a fost găsită moartă, în casa ei din Springfield, Missouri. Aceasta a fost înjunghiată de mai multe ori în spate, cu câteva zile în urmă.

La scurt timp autoritățile și-au dat seama că persoana care a pus la cale crima a fost chiar fiica ei, Gypsy Rose Blanchard, despre care se credea că are probleme grave de sănătate. Dar cum a ajuns tânăra să plănuiască uciderea mamei sale? Ce a determinat-o să ia această decizie extremă? Pentru a răspunde la aceste întrebări trebuie să mergem cu câțiva ani în urmă. Așa vom afla cele mai importante detalii despre copilăria distrusă a fetei.

This is custom heading element

Gypsy Rose Blanchard s-a născut la 27 iulie 1991, în Louisiana, Statele Unite. Încă de când era bebeluș, mama ei, Clauddine “Dee Dee” Blanchard, era convinsă că fiica sa suferea de apnee în somn. În perioada următoare a susținut că Gypsy avea mai multe probleme de sănătate, acestea fiind cauzate de o anomalie cromozomială.

La vârsta de 7 ani Gypsy a suferit un accident minor în timp ce se dădea pe motocicleta bunicului său. O mică lovitură a făcut-o pe mama ei să creadă că va avea nevoie de îngrijiri medicale serioase pentru a-și putea folosi piciorul, obligând-o astfel să folosească un cadru. La scurt timp după, mama ei a convins pe toată lumea că Gypsy are distrofie musculară și că este nevoită să stea într-un scaun cu rotile.

În perioada următoare, Dee Dee a diagnosticat-o pe fiica ei cu o mulțime de boli. Printre acestea se numără epilepsie, leucemie, astm, probleme cu vederea și auzul. Gypsy Rose a fost forțată să ia zilnic nenumărate medicamente, deși era perfect sănătoasă. Mama ei îi dădea unele pastile doar pentru a-i provoca anumite simptome, pe care medicii credeau că le tratează.

La opt ani, Gypsy stătea într-un scaun cu rotile, era hrănită printr-un tub și noaptea folosea un aparat de respirat, crezând că există riscul de sufocare. Singurul motiv pentru care nu avea păr era că mama ei o tundea, spunându-i mereu că părul oricum urma să-i cadă din cauza cancerului.

This is custom heading element

Dee Dee părea o mamă minunată, datorită faptului că era atât de grijulie cu fiica sa „bolnavă”. Toți oamenii din jur o admirau pentru eforturile inimaginabile pe care le făcea zi de zi pentru a-i asigura fetei o viață cât mai bună. De fapt, Dee Dee era o manipulatoare excelentă. Ea a reușit să convingă sute de oameni, printre care membri ai familiei și medici, că Gypsy este foarte bolnavă neputând vreodată să trăiască pe cont propriu. Analizele și testele medicale arătau de multe ori că fata nu avea probleme de sănătate. Dar de fiecare dată când un doctor nu era de acord cu Dee Dee, aceasta pur și simplu refuza să mai meargă la el.

Când Gypsy era suficient de mare să înțeleagă mai multe lucruri, mama ei nu îi dădea voie să vorbească despre cum se simte, reușind să mintă de fiecare dată în legătură cu bolile ei. Astfel a ajuns chiar să îi convingă pe unii doctori că Gypsy are nevoie de operații. Printre care și extracția unei glande salivare.

Dee Dee Blanchard suferea de sindromul numit Munchausen by proxy. Acesta o făcea să inventeze întregul istoric medical al fiicei sale, cu scopul de a câștiga simpatia și admirația celor din jur.

În 2005 Gypsy și Dee Dee au fost nevoite să se mute din Louisiana în Missouri, din cauza Uraganului Katrina, care le-a distrus casa. Totuși, pentru Dee Dee uraganul a fost un mare avantaj, fiindcă a găsit o scuză foarte bună pentru faptul că nu avea dosarele medicale ale fiicei sale.

This is custom heading element

În 2008, Dee Dee și Gypsy s-au mutat în Springfield, Missouri, într-o casă construită de Habitat for Humanity. De asemenea, au mai avut parte de niște beneficii, inclusiv vizite la concerte sau la Disney World, totul fiind plătit de organizații de caritate.

Gypsy Rose a fost consultată de un neurolog din Missouri. Acesta a fost primul care s-a gândit că fata ar putea fi o victimă a sindromului Munchausen by proxy. Din păcate însă, nu a luat nicio măsură pentru a o ajuta să scape. Totuși, în 2009 autoritățile au fost anunțate, printr-un apel anonim, că Gypsy era mai sănătoasă decât susținea mama ei. Atunci două persoane au fost trimise să verifice care este situația în casa lor. Ca de fiecare dată însă, Dee Dee a reușit să le convingă de faptul că Gypsy era foarte bolnavă și că nu s-ar fi putut descurca singură, susținând și că fiica ei avea mintea unui copil de șapte ani.

În perioada adolescenței, Dee Dee a susținut în continuare ca fiica ei suferă de toate acele boli și a mințit-o în legătură cu vârsta ei. Abia când și-a găsit cardul medical, Gypsy a aflat că, de fapt, s-a născut în 1991.

În 2011 Gypsy a încercat să fugă împreună cu un bărbat pe care l-a întâlnit la o convenție science-fiction. După o perioadă în care au vorbit pe Facebook, folosind un cont fals, Gypsy a decis să îl viziteze. Mama ei a găsit-o repede cu ajutorul unui prieten comun. Atunci i-a spus bărbatului că fata avea doar 15 ani. Când au ajuns acasă Dee Dee i-a distrus computerul. A legat-o de pat și i-a spus că dacă încearcă să meargă la poliție nimeni nu o să o creadă. De ce? deoarece autoritățile o consideră incompetentă psihic. Fiind deja adult, Gypsy avea să răspundă pentru toate greșelile făcute de mama ei, toate minciunile spuse, și toți banii primiți de la oameni în acei ani. Din acest motiv s-a simțit obligată să semneze niște hârtii unde spunea că este de acord ca Dee Dee să aibă grijă de ea în continuare.

This is custom heading element

În 2012 Gypsy a reușit să aibă din nou acces la internet. Atunci și-a făcut cont pe un site de Christian dating, unde l-a cunoscut pe Nicholas Godejohn, viitorul ei iubit. În fiecare noapte, după ce mama ei adormea, ea își deschidea laptopul și vorbea cu Nick. Amândoi s-au îndrăgostit unul de celălalt. După ceva timp și-au dat seama că au nevoie să se întâlnească și în realitate.

Gypsy a convins-o pe Dee Dee să o ducă la cinema, la filmul Cenușăreasa, unde urma să meargă și Nick. Întâlnirea lor a decurs conform planului. În perioada următoare au început să se gândească mai mult la cum ar putea scăpa pentru totdeauna de Dee Dee. Nicholas avea personalitate multiplă. Partea sa malefică, Victor, ar fi făcut orice să o protejeze pe Gypsy și să o facă fericită. El considera că uciderea unei persoane reprezintă „planul B”. Va recurge la asta doar dacă nu va obține ceea ce își dorește într-un alt mod.

Astfel, în iunie 2015, Nicholas Godejohn a intrat în casa lor din Springfield și a înjunghiat-o de mai multe ori în spate pe Dee Dee. În acest timp, Gypsy stătea în baie cu urechile acoperite, pentru a nu auzi strigătele mamei. După ce a terminat, Gypsy și-a făcut bagajele și au fugit împreună într-un motel din apropierea orașului. Apoi au pornit înspre casa lui Nick din Wisconsin, unde au fost prinși de poliție.

Inițial cei doi au fost acuzați de crimă cu premeditare și au primit pedeapsa cu moartea. La scurt timp după oamenii și-au dat seama că acest caz este extrem de neobișnuit. Sentința finală a fost de 10 ani de închisoare pentru Gypsy Rose Blanchard și închisoare pe viață pentru Nicholas Godejohn.

This is custom heading element

Și totuși, de ce Gypsy Rose Blanchard a recurs la crimă, când ar fi putut pur și simplu să se ridice și să le demonstreze tuturor că este sănătoasă? De ce a rămas atâta vreme cu mama sa odată ce și-a dat seama că nu are probleme grave?

Ei bine, pentru ea lucrurile erau mult mai complicate. Abilitățile lui Dee Dee de manipulare erau incredibile.  După atâția ani în care a trăit așa a ajuns să creadă că nu va face față fără ajutorul mamei. În toți acei ani mama ei nu a lăsat-o să își facă prieteni, a îndepărtat-o de familie, așa că nu avea cui să-i ceară ajutorul. Gypsy știa că poate umbla și că poate înghiți mâncarea fără probleme. Dar, totodată, era convinsă că suferă de celelalte boli. Credea că fără mama ei tot va avea nevoie de ajutor de la cineva. Simțea că nu poate avea încredere în nimeni.

This is custom heading element

Gypsy spune că se poate bucura de mai multă libertate în închisoare, decât alături de Dee Dee. Acum poate în sfârșit să trăiască ca o femeie normală. Într-un interviu cu Dr Phil ea a spus că este fericită că a reușit să scape de situație. Dar, pe de o altă parte, nu e fericită că mama ei e moartă.

This is custom heading element

Serialul The Act, care a avut premiera în martie 2019, prezintă detaliat întreaga poveste a tinerei care a decis să pună capăt coșmarului într-un mod extrem, oferind spectatorilor o altă perspectivă asupra acestui caz unic de crimă.

Documentarul Mommy dead and dearest (Draga mea mamă moartă) cuprinde atât un interviu cu Gypsy Rose Blanchard, în care descrie felul în care a perceput ea copilăria alături de Dee Dee, cât și o mulțime de filmulețe și fotografii cu ea de când era mică.

This is custom heading element

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Privacy Preference Center