Jocuri de teatru și improvizație pentru copii
Jocuri de teatru și improvizație pentru copii

Jocuri de teatru și improvizație pentru copii

This is custom heading element

Teatrul este una dintre cele mai apreciate forme de artă. Teatrul este important pentru cei mici, deoarece îi ajută la dezvoltarea imaginației, intelectului, dezvoltarea abilităților de socializare, pricepere și adaptarea micului om la tot ce înseamnă lumea înconjurătoare. În acest articol veți găsi jocuri de teatru și improvizație care să capteze atenția oricărui copil interesat de această artă.

This is custom heading element

Exerciții de respirație: începem cu o întrecere de dozare a respirației. Încercați inițial să vedeți cine poate susține mai mult sunetul „s” (ca un șarpe). După terminarea exercițiului explicați cum sunetul poate dura mai mult dacă expirați foarte încet aerul inspirat. După explicarea exercițiului majoritatea copiilor ar trebui să își susțină respirația mai mult. Având în vedere exercițiul precedent puteți să continuați cu susținerea diafragmatică care este folosită pentru a putea vorbi mult și tare fără să răgușiți.  Puneți mâna sub coaste, la diafragmă și încercați să simțiți zona mișcându-se în timp ce scoateți sunete. Începeți cu sunetul „ha”, apoi continuați cu consoane „r”, „b”,  „t”, „ k” etc.

Exercițiu de dicție: puteți învăța împreună exercițiul „Boul breaz bârlobreaz”. Exercițiul este acesta: „Boul breaz bârlobreaz, lesne-a spune boul breaz bârlobreaz, dar mai lesne-a dezbârlobrezi bârlobrezitura boului breaz bârlobreaz din boii bârlobrezenilor”. Repetați în cor pe secțiuni, accelerând gradual ritmul vorbirii.Copiii o să repete fiecare exercițiul pe rând și o să fie corectați la pronunție (în caz că sunt greșeli). Ideal, exercițiul este spus rapid și clar.

This is custom heading element

Cartonașe cu emoții: pentru acest joc este nevoie de cartonașe pe care să fie scrise emoții. Fiecare participant la rândul său o să extragă câte un bilețel și o să mimeze emoția scrisă. Ceilalți copii trebuie să ghicească emoția mimată.

Scenete: acest joc necesită cartonașe pe care trebuie să fie scrise idei de scenete ( exemplu: ora de matematică, cerere în căsătorie, meci de baschet etc). Participanții se împart pe echipe. Fiecare echipă extrage câte un cartonaș, în funcție de acesta trebuie să facă o scenetă improvizată.

Replicile alfabetului: pentru jocul următor sunt necesare echipe de câte 2-3. Echipele o să facă conversație, fiecare replică începând cu următoarea literă a alfabetului ( primul spune o propoziție care să înceapă cu litera „A”, următorul cu litera „B” și așa mai departe). Jocul se oprește când se greșește alfabetul sau când sunt pauze prea lungi de gândire.

Nu spune și: copii trebuie să vorbească despre ei sau alte subiecte fără să folosească cele mai des întâlnite cuvinte (de, pe, la, și, sau, cu, eu, tu, el, ea, noi voi, ei, ele); se fac 2 echipe acestea concurând una cu cealaltă; cel care vorbește cel mai mult fără să folosească unul dintre cuvinte sau să se oprească mai mult de 3 secunde (se cronometrează) primește 1 punct pentru echipă. Câștigă prima echipă care ajunge la 5 puncte.

Exercițiu de încredere: participanții își unesc palmele într-un pistol ce țintește drept înainte. Ei trebuie să-și îndrepte ținta cât mai în spate posibil fără a-și mișca picioarele (doar din mișcarea trunchiului). Copiii sunt rugați să-și amintească punctul unde au țintit cu degetele. După ce revin la poziția inițială, sunt rugați să repete mișcarea, dar să ducă ținta mai departe decât punctul unde au ajuns data trecută. Apoi, li se amintește că prima oară au fost puși să țintească cât de departe pot. Așadar, mereu pot ajunge mai departe decât și-au imaginat.

This is custom heading element

Teatrul aduce doar beneficii în viața copiilor. Arta spectacolului poate insufla valori puternice celor mici. De asemenea, promovează gândirea creativă și critică, o virtute care va fi aplicabilă în toate domeniile vieții. Totodată, teatrul unește copiii, îi incită, dar cel mai important, îi ajută să împărtășească experiența acestor sentimente.

Teatrul îi influențează, îi atinge, îi învață, îi îmbogățește!

This is custom heading element

[uncode_share layout=”multiple” bigger=”yes” no_back=”yes”]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Privacy Preference Center