O carte citită după fiecare omor. Chikatilo prins din greșeală
O carte citită după fiecare omor. Chikatilo prins din greșeală

O carte citită după fiecare omor. Chikatilo prins din greșeală

This is custom heading element

„Mi-am descărcat psihicul – i-am tăiat pe toți la rând” Andrei Chikatilo a devenit cel mai teribil ucigaș al URSS-ului. A omorât treizeci și cinci de școlari.

Între anii 1978 și 1990, Rusia a fost învăluită de teroarea unui nou ucigaș, numit „Măcelarul din Rostov”. Cel puțin 50 de suflete au fost luate de mâinile sale. Ucigașul a ales copii și adolescenți omorându-i brutal. Primele sale crime au fost înfăptuite când lucra la școală, atunci își aduce la realitate fanteziile sadice față de studenții săi.

This is custom heading element

Andrey Chikatilo s-a născut pe 16 octombrie 1936 în satul Yablochnoye, regiunea Harkov (acum Sumy). Tatăl său Roman era descendent al unui țăran deposedat. Când a început Marele Război Patriotic avea doar patru ani. Tatăl său a plecat la luptă – în curând a început să comande un detașament de partizani, iar îngrijirea băiatului și a fratelui său mai mare, Stepan, au căzut complet pe umerii mamei sale, care lucra la ferma locală. Pentru familia Chikatilo, precum și pentru întreaga țară, a venit cel mai greu moment.

Este posibil ca imaginile îngrozitoare ale anilor de război să-i fi afectat psihicul – consecințele bombardamentelor și cadavrele morților, care au fost transportați la locurile de înmormântare pe căruțe. Și la sfârșitul anului 1942 germanii au venit în satul Yablochnoye. După ce au adunat pe unii dintre rezidenții locali, naziștii i-au condus să fie împușcați. Au urmat băieți curioși, printre care Andrei, în vârstă de șase ani. Copiii habar nu aveau că după executarea adulților, nemții vor deschide focul asupra lor.

 

În fața ochilor lui Chikatilo, colegi de aceeași vârstă au căzut, decimați de gloanțe. La un moment dat, Andrei s-a împiedicat și, lovindu-și capul de o piatră, și-a pierdut cunoștința. S-a trezit printre trupuri: SS-ul credea că era mort și a fost aruncat în groapă împreună cu ceilalți. De teamă, Andrei nu s-a putut mișca și a zăcut printre morți până dimineață.

 

În 1943 s-a născut sora mai mică a lui Chikatilo, Tatiana. Această poveste din familie a fost învăluită de mister: la urma urmei, fata s-a născut în momentul în care capul familiei se afla pe front de câțiva ani. Potrivit unor raporturi, mama lui Andrei ar fi rămas însărcinată după ce a fost violată de un soldat german. Oricum ar fi, după nașterea Tatianei, familia Chikatilo a fost la un pas de supraviețuire. „a mers pentru a supraviețui. Ce fel de mângâieri există? ” – Andrey și-a amintit mulți ani mai târziu. Pentru a îneca cumva foamea, a trebuit chiar să mănânce iarbă și rădăcini.

 

În acel moment, a dezvoltat frică întregii sale vieți – frica de a fi mâncat. Exact aceasta este soarta, potrivit mamei lui Andrei, a fratelui său mai mare, Stepan, care a fost răpit și mâncat de vecinii săi, turbați de foame. Există o versiune conform căreia băiatul a fost mâncat de propriile rude – dar nu există date veridice.

 

– Și-au șters picioarele toată viața.

 

Lupta împotriva naziștilor pentru părintele lui Andrei s-a încheiat în captivitate germană, unde a lucrat într-o mină și a petrecut ceva timp într-un lagăr de concentrare. Roman a fost eliberat de trupele aliate, dar lagărele Komi și Chuvashia l-au așteptat acasă – Chikatilo Sr., un pacient cu tuberculoză, a fost trimis acolo din cauza suspiciunilor de complicitate cu naziștii. După ce a supraviețuit într-un lagăr de concentrare, nu a supraviețuit lagărelor sovietice.

This is custom heading element

Cât despre Andrei, anii de război nu i-au cruțat psihicul. Și cu sănătatea avea deja probleme: chiar și la naștere, medicii au găsit semne de hidropizie la creier. Mai târziu, simptomele neurologice s-au înrăutățit. În plus, până la vârsta de 12 ani, Andrei a suferit de enurezis, dar nu s-a vorbit despre tratament în acel moment dificil.

 

Andrei a mers la școală când avea mai puțin de opt ani – în 1944. În acel timp era un elev zăpăcit și timid: uitându-și caietul și cerneala acasă, Chikatilo era jenat să-i ceară ajutor colegilor de clasă și profesorului, a stat și a plâns. Uneori, un școlar leșina de foame sub birou. Andrei a fost scufundat în disperare și prin faptul că nu putea vedea ce era scris pe tablă – suferea de miopie. Apropo, Chikatilo a început să poarte ochelari abia după 30 de ani, când a încetat să se mai teamă de porecla ofensivă.

 

Comportamentul isteric al lui Andrei s-a transformat în batjocură și agresiune constantă din partea colegilor săi: l-au bătut pe adolescent, l-au tachinat cu o femeie (trebuia să violeze o fetiță de 11 ani, dar a ejaculat prematur), iar el nu a îndrăznit să le dea înapoi. „Toată viața și-au șters picioarele pe mine, nu m-au considerat o ființă umană, peste tot!” – Chikatilo se va plânge mulți ani mai târziu. Între timp, în anii de școală, Andrei a fost cu adevărat fascinat de politică. Chikatilo a spus că, până la moartea lui Stalin, la 5 martie 1953, el – un adolescent de 16 ani – avea o cunoaștere atât de profundă a marxismului și a leninismului încât ar putea conduce cu ușurință Uniunea Sovietică.

This is custom heading element

După ce a absolvit școala aproape cu excelență – Andrei avea o singură notă slabă la limba germană, băiatul de 17 ani a decis să devină avocat și în 1954 a aplicat la Universitatea de Stat din Moscova. Cu toate acestea, nu a putut face acest lucru – nu a promovat competiția. Chikatilo a găsit pentru sine o altă explicație: el, ca fiu al unui reprimat, a fost pur și simplu închis drumul către o universitate de prestigiu. Singurul lucru pe care Andrei l-a reușit în acel an a fost să intre în școala de comunicații situată în așezarea de tip urban Akhtyrsky din Kubani.

 

Dar Andrei nu și-a abandonat visul de învățământ superior și, după ce a absolvit școala tehnică, a dorit  să devină inginer feroviar, înscriindu-se la departamentul de corespondență de la institutul capitalei. Dar doi ani mai târziu, Chikatilo a renunțat la școală și la 23 de ani a mers la armată – la început a intrat în prestigioasele trupe de frontieră KGB din Asia Centrală, iar apoi, datorită educației sale, a plecat să slujească la Berlin. Potrivit unor raporturi, în timpul serviciului, Chikatilo ar fost o victimă a violenței sexuale de către colegi, ceea ce a lăsat o altă amprentă asupra psihicului său.

 

După demobilizare, Chikatilo a decis să înceapă viața de la zero, s-a mutat în regiunea Rostov și a obținut un loc de muncă la o centrală telefonică din așezarea Rodionovo-Nesvetayskaya. Pe parcurs, Andrei a început să scrie note pentru publicațiile locale pe diverse teme drept corespondent independent. Viața se îmbunătățea. În 1963, Chikatilo s-a căsătorit și a intrat la Universitatea de Stat din Rostov – departamentul de corespondență al facultății filologice. Și apoi la Universitatea de marxism și leninism de la una dintre universitățile pedagogice din Kuban. După ce a primit râvnitele diplome, Chikatilo a decis să devină profesor.

 

În 1970 a obținut un loc de muncă ca profesor de limba și literatura rusă la un internat din orașul Novoshakhtinsk. S-ar părea că totul merge bine – dar profesorul de 34 de ani a început să se poarte dubios: a început să-i hărțuiască pe elevi. Prefăcându-se că este un profesor grijuliu, Chikatilo s-a așezat cu elevele – aparent pentru a explica momentele dificile din studiile sale – și el însuși a început să le atingă pe fete. Și uneori Andrei aștepta până când studenții au început să se pregătească pentru culcare și să se dezbrace, după care a intrat brusc în dormitorul lor.

 

În curând, conversațiile despre comportamentul inadecvat al profesorului au ajuns la conducerea școlii internat – iar Chikatilo însuși a dat un motiv pentru concediere. Într-una din zilele călduroase, și-a asumat sarcina de a înota într-un rezervor local. La un moment dat, Andrei a observat că unul dintre elevii de liceu a înotat departe. După ce a prezentat îngrijorarea față de viața fetei, profesorul a înotat până la ea și a hărțuit-o. Școala a început să riposteze – iar Chikatilo brusc și-a dat seama că era entuziasmat de țipetele și rezistența adolescentului. Dar acest truc i-a costat slujba: Chikatilo a fost nevoit să scrie o scrisoare de demisie din propria sa voință.

This is custom heading element

În general, unele ciudățenii în comportamentul sexual și dificultăți pe sfera intimă s-au manifestat în Chikatilo în anii de școală. Conform propriilor amintiri, a primit prima satisfacție sexuală ca elev de clasa a zecea. Odată, prietena surorii sale de 13 ani a venit să o viziteze – dar nici Tatyana și nici mama lor nu erau acasă în acel moment. Și Chikatilo, simțind emoția la vederea chiloților albaștri, care se iveau pe sub rochia oaspetei, a atacat-o pe fată. A doborât-o pe podea și s-a întins pe ea – și de atunci a simțit satisfacție. Și chiar dacă școala nu înțelegea nimic, Chikatilo însuși era rușinat de fapta sa.

 

După acest incident, a decis că va face sex doar cu propria soție. Chikatilo a decis să se căsătorească la vârsta de 25 de ani – dar aleasa sa i-a răspuns cu un refuz ascuțit și a declarat că nu își va asocia viața cu un bărbat impotent. Mai mult decât atât: înainte de a-l refuza pe Andrei, fata a discutat cu prietenii ei despre problemele sale intime. Drept urmare, întregul sat în care locuia Chikatilo a aflat despre asta, iar el însuși s-a transformat din nou într-un obiect de ridiculare. Încercările sale ulterioare de a întreține relații sexuale cu femei s-au încheiat cu eșec, iar Andrei, recunoscându-se impotent, a încercat de mai multe ori să se sinucidă.

 

Drept urmare, Chikatilo s-a căsătorit la vârsta de 27 de ani cu Feodosia Odinacheva – o prietenă a surorii sale Tatyana, care le-a făcut cunoștință. Chikatilo și Feodosia, pe care o numea cu afecțiune Fialochka (Violeta), trăiau liniștiți, cu toate acestea, cuplul a avut probleme cu viața intimă. Dar, în ciuda impotenței, Andrei a devenit totuși tată: o fiică și un fiu au apărut în familia sa cu o diferență de trei ani. În același timp, în secret de la soția sa, Chikatilo mergea regulat la prostituate.

 

În 1978, după ce a reușit să lucreze pentru un scurt timp în școala profesională a orașului (GPTU), Chikatilo, în vârstă de 42 de ani, s-a mutat împreună cu familia în orașul Șahti (acum regiunea Rostov). Acolo a obținut un loc de muncă ca profesor la o școală locală. Abaterile comportamentului său au devenit din ce în ce mai vizibile: nefiind jenat de cei din jur, își băga mâinile în buzunarele pantalonilor și și-și atingea organele genitale în fața studenților.

 

Aceștia, la rândul lor, îl luau în batjocură și îl tachinau direct în față ca fiind pervertit și un masturbator. Totul s-a încheiat cu faptul că într-o zi Chikatilo și-a pus mâna în chiloții elevului său de 15 ani. Adolescentul a țipat, la care i-au alergat colegii. Au atacat pedofilul într-o mulțime și l-au bătut. După acest incident, cariera didactică s-a încheiat.

This is custom heading element

Prima crimă comisă de Andrei Chikatilo era în același 1978. După ce s-a mutat la Șahti, Chikatilo, folosind 1.500 de ruble salvate în secret, a cumpărat o colibă ​​dărăpănată, unde a luat prostituate. Pe 22 decembrie, el a adus o fată de opt ani în această locuință i-a promis să-i aducă gumă de mestecat importată.

 

Dar imediat ce copilul credul a intrat în cameră, maniacul a aruncat victima pe pat și a început să-i smulgă hainele. Fata a țipat puternic și a început să riposteze, ceea ce l-a excitat și mai mult pe Chikatilo. După ce a experimentat satisfacția sexuală, maniacul a înjunghiat-o pe școlară de câteva ori în stomac cu un cuțit și apoi a sugrumat-o. După ce a violat trupul, l-a scos din casă și l-a aruncat în râul local Grushevka.

 

De îndată ce a fost găsită decedată, anchetatorii au început să intervieveze locuitorii locali. Unii dintre ei și-au amintit – au văzut-o pe ucisă în compania unui om ciudat. A fost întocmit un fotorobot, iar după împunsăturile de sus, s-a dedus că ucigașul avea peste 2 metri, iar puțin mai târziu directorul școlii profesionale unde lucra Chikatilo, l-a identificat cu încredere ca fiind angajatul său. Soția lui Andrei, într-o conversație cu detectivii, a tăcut cu privire la ciudățeniile care începuseră să i se întâmple soțului ei: într-o stare inadecvată, a fugit undeva, apoi s-a întors, a căutat ceva și a fugit din nou. Mai mult, Feodosia i-a mințit pe anchetatori că în ziua crimei Chikatilo era acasă. Maniacul avea deci un alibi.

 

Între timp, gardienii se grăbeau să raporteze conducerii cu privire la dezvăluirea cu succes a infracțiunii înainte de Anul Nou. În timp ce unii detectivi discutau cu soția lui Chikatilo, colegii lor au reținut un anume Aleksandr Kravchenko, care fusese condamnat anterior și a servit zece ani pentru uciderea unei fetițe. În același timp, soția lui Kravchenko a asigurat că în ziua crimei, soțul ei era acasă.

 

Kravchenko a fost inițial eliberat, dar în curând a fost dus din nou la departament – a jefuit un vecin. Agenții i-au pus în celulă un dependent de droguri suspectului, care l-a bătut pe Kravchenko, cerând să mărturisească și uciderea fetei. Nu a suportat agresiunea și a semnat o mărturisire. În aceeași perioadă, poliția a intimidat-o pe soția lui Kravchenko: au promis că o vor implica ca fiind complice, dacă nu mărturisește că că soțul ei nu era acasă. Drept urmare, agenții și-au dat drumul: au uitat imediat de Chikatilo, iar Kravchenko a fost judecat și condamnat la 15 ani de închisoare. Ulterior, sub presiunea rudelor fetei decedate, cazul său a fost revizuit și condamnat la moarte.

This is custom heading element

Andrei Chikatilo s-a ascuns după prima crimă – se temea că următoarea va duce la capturarea sa. Cu toate acestea, câteva luni mai târziu, maniacul s-a ocupat de un elev de școală profesională de 17 ani. Potrivit unor raporturi, fata își câștiga existența prin prostituție, iar ea însăși a fost de acord să meargă cu un necunoscut la malul nepopulat a Donului. Chikatilo a încercat să întrețină relații sexuale cu ea, dar din nou a eșuat, iar studenta a râs. „Și se mai spune că „mașina ”nu funcționează. Și începe să râdă. Aceasta, desigur, m-a înfuriat – [la urma urmei] am fost rușinat. Am început să-mi descarc psihicul – am tăiat totul fără să mă uit ”, și-a amintit maniacul.

 

Un al doilea omor a așteptat o moarte teribilă: Chikatilo a mușcat sfârcurile victimei și i-a umplut gura cu noroi, astfel încât să se sufoce. În timpul anchetei, maniacul însuși a mărturisit această crimă și că primul masacru era cel al unei fete de opt ani – cu toate acestea, procuratura nu a putut demonstra aceste episoade. Dar implicarea lui Chikatilo în următoarea crimă a unei școlare de 13 ani, pe care maniacul a ucis-o pe iunie 1982, a fost pe deplin dovedită. În urma ei, în același 1982, maniacul s-a ocupat de alți șase copii cu vârste cuprinse între nouă și 16 ani.

 

Și-a căutat victimele prin gări, stații de autobuz, în trenuri și autobuze – a urmărit copii fără părinți. Chikatilo a ajuns să-i cunoască, a dobândit încrederea lor și, sub diverse pretexte, i-a luat cu el – a promis divertisment, gumă de mestecat sau altceva. Uneori copiii și-au urmărit ucigașul timp de câțiva kilometri. Chikatilo i-a batjocorit, i-a dezmembrat în timp ce victimele erau încă în viață, a tăiat organele genitale, a scos măruntaiele … Detectivii care au fost pe urmele maniacului la început s-au gândit că au de-a face cu un angajat de la morgă care știa regulile autopsiei.

 

Sexul victimelor nu a jucat niciun rol pentru Chikatilo: era mult mai important ca, din cauza vârstei lor tinere, să nu poată rezista maniacului. Omorând, și-a simțit puterea și puterea asupra victimelor. Dar, totuși, alegând o altă țintă pentru represare, Chikatilo a preferat adolescenții cu părul blond și drept.

 

În fața victimelor, Chikatilo a dat frâu liber fanteziilor sale bolnave. Uneori, folosea lama unui cuțit ca un dildo – îl împingea în corpul victimei și făcea mișcări tipice pentru actul sexual. Dar cel mai important lucru pentru ucigaș a fost să scoată ochii victimelor. Potrivit unor documente, Chikatilo a citit undeva că portretul său ar putea fi imprimat pe retina morților, de care se temea foarte mult. Potrivit altora, maniacul a simțit o rușine și un sentiment de vinovăție în fața victimelor și nu a vrut să se uite la el în momentul săvârșirii infracțiunilor.

 

Chikatilo lua uneori părți din trupurile morților cu el – soția lui își amintea că maniacul lua întotdeauna cu el o mică cratiță în „călătorii de afaceri”. Ucigașul însuși a recunoscut că a tăiat organele genitale ale victimelor pentru a le mânca – a citit undeva că această metodă îmbunătățește potența. În ceea ce privește hainele și pantofii victimelor, Chikatilo le-a tăiat în bucăți și le-a împrăștiat prin cartier.

 

Urmele de sânge și murdărie au rămas constant pe hainele ucigașului. Uneori Chikatilo le spăla în toaletele publice din gări. Ulterior, el a recunoscut că poliția l-a prins uneori în spatele acestui caz – dar ei nu au avut niciun interes pentru el. Venea mulțumit acasă, își făcea de mâncare și citea până se întuneca.

This is custom heading element

Studiind rămășițele victimelor lui Chikatilo, detectivii au refuzat uneori să creadă că aceste crime sunt opera unei persoane sănătoase. Ancheta a fost înclinată să creadă că adolescenții și copiii sunt uciși de un psihopat misterios. În 1983, au avut ocazia să-și confirme presupunerile în timpul investigației unui episod care a intrat în istoria criminalisticii ruse sub numele de „Cazul nebunilor”. Zeci de persoane cu dereglări mintale, timp de câțiva ani veneau la departamentul de poliție și spuneau că ele au comis omorul. Asta a durat zece ani.

 

După ce a fost reținut, a fost deschis primul centru de reabilitare a persoanelor cu tentative maniacale. Sute de oameni veneau voluntar spre internare.

This is custom heading element

This is custom heading element

This is custom heading element

[uncode_share layout=”multiple” bigger=”yes”]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Privacy Preference Center