Paștele
Paștele

Paștele

„Sărbătoarea Paștilor este menită să fie un simbol al speranței, al reînnoirii și al începutului unei noi vieți.” – Janine di Giovanni

Paștele, numit și Duminica Învierii, este o sărbătoare creștină, care celebrează învierea Domnului Iisus Hristos după cele 3 zile de la moartea sa. Această sărbătoare este diferită de altele prin data celebrării ei, care este calculată pentru fiecare an în funcție de prima duminică cu lună plină după echinoxul de primăvară. Ortodocșii și catolicii o sărbătoresc diferit, deoarece catolicii iau în considerare echinoxul de primăvară ca fiind pe 21 Martie, în timp ce ortodocșii consideră ca fiind pe 3 aprilie.

Diferențele acestea de religie pot duce la stiluri diferite de a sărbători acestă zi religioasă. Dar aceste diferențe pot apărea nu doar din cauza religiei ci și din cauza zonei geografice. În cele ce urmează, voi prezenta tradițiile păstrate în două zone din țara noastră: Zona Făgărașului și Valea Bârgăului.

În trecut, dar și în ziua de azi, în România în zilele de dinainte de Paște fiecare familie pregătește mâncare și face curățenie pentru următoarele zile de odihnă care se petreceau cu familia; se vopsesc ouă, acestea fiind de obicei roșii, pentru copiii care vin de ziua de Paște după ouă (un fel de colindat de Crăciun, dar în loc de bani se dau ouă vopsite); în noaptea de Înviere sau seara de dinainte de Paște, lumea se strânge la biserică pentru a o înconjura de 3 ori. În a doua zi de Paște avea loc o altă tradiție numită: „Mersul la udat”, unde feciorii necăsătoriți îmbrăcați în haine populare, mergeau din poartă în poartă și parfumau fetele singure ca să le facă să se îndrăgostească de ei.

This is custom heading element

De aici aceste tradiții se schimbă sau se pierd cu trecerea timpului. În zona Făgărașului am aflat că în noaptea de Înviere, după înconjurarea bisericii de 3 ori, oamenii se duceau și în cimitire ca să înconjoare mormintele celor dragi. Toți oamenii din sat, înainte de Paște, mergeau în oraș și își cumpărau haine noi pentru biserică. Prima zi de Paște se petrece cu familia, iar a doua zi se iese la iarbă verde cu prietenii, tradiție păstrată până în ziua de astăzi. Mare parte din tradiții precum ouăle roșii, mersul la biserică și mersul la udat s-au pierdut.

This is custom heading element

În schimb în zona Bârgăului am aflat că majoritatea tradițiilor s-au păstrat, dar mai diferit. Mersul la udat s-a păstrat, dar mai demult, când mergeau la casele fetelor băieții luau și băuturi alcoolice ca să prindă curaj pentru a le curta. Cu timpul tot mai puțini băieți mergeau la udat în straie populare, aceștia fiind din ce în mai tineri. Ce s-a pierdut, ca și în zona Făgărașului, a fost mersul la biserică în noaptea de Înviere, această tradiție lipsind din zonă de aproximativ 20 de ani, la fel ca și tradiția mersului după ouă vopsite. Alte tradiții distincte pe care le-a avut zona Bârgăului, dar s-au pierdut a fost ca în seara din a doua zi de Paște, se ținea jocul, un loc unde tinerii mergeau în straie populare ca să se distreze și să facă hore.

Chiar dacă tradițiile acestei sărbători se schimbă cu timpul, de la religie la religie sau din cauza zonei geografice, în mare, tradiția principală, aceea de a avea o zi de odihnă cu cei apropriați, încă este păstrată pentru toți cei care sărbătoresc Paștele. Acestea fiind spuse, sper că ați avut parte de un Paște fericit alături de cei dragi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Privacy Preference Center