Peaky Blinders – o adrenalină vintage
Peaky Blinders – o adrenalină vintage

Peaky Blinders – o adrenalină vintage

Dorești un serial care să îți aducă o porție de prospețime și adrenalină? Care să te ducă înapoi în timp, în perioada interbelică, având un vibe vintage extraordinar de real? Un serial care te face să te pui în ipostaza personajelor și chiar să simți că trăiești cu ele?

Peaky Blinders este un serial englezesc, care îmbină genurile dramă și thriller în cel mai subtil mod, făcându-te să simți că te aventurezi, dar în același timp te și  emoționezi.

Titlul este de fapt numele bandei de gangsteri, care a existat și în realitate la începutul secolului al XX-lea. Astfel, „peaky” înseamnă acele băști pe care aceștia le purtau și după care erau recunoscuți peste tot, iar „blinders” vine de la verbul „to blind” deoarece aceștia puneau lame în cozorocul lor pe care le foloseau pe post de armă pentru a orbi inamicii.

Originalii Peaky Blinders:

Peaky Blinders history part of police museum plan - BBC News

Personaje:

Serialul înfățișează o familie de gangsteri din Birmingham, Anglia, la începutul secolului XX. Capul familiei, Thomas Shelby, revine la conducerea afacerilor familiei după ce Primul Război Mondial s-a încheiat. Pe parcursul celor cinci sezoane, acest personaj are parte de transformări extraordinare. El trece printr-o serie de aventuri periculoase și emoționante, având foarte mulți inamici care îl vânează pentru putere. Thomas este cunoscut în serial pentru inteligența și spiritul său de observație, prin care reușește să-și păcălească vânătorii și să obțină avere.

Cei patru frați ai lui Tommy, Arthur, John, Finn și Ada, îi sunt alături în toate războaiele pe care le duce cu bandele rivale. Un alt personaj spiritual și deosebit este Polly Gray, mătușa fraților Shelby. Ea se ocupă de problemele emoționale ale familiei. Ajutându-și nepoții să treacă peste cele mai grele hopuri, Polly le dă speranță și viziunea că vor câștiga tot ce și-au propus.

Peaky Blinders': Cillian Murphy, Steven Knight, Caryn Mandabach On Season 3 – Deadline

Despre acțiune:

Acest serial nu este pentru oricine, având o acțiune dură și violentă. Personajele se luptă să supraviețuiască în acea lume crudă, dar și foarte complexă, demonstrând gravitatea situațiilor în care acestea sunt puse. Scenariul redă perfect stilul de viață din acea vreme prin cele mai mici detalii, de la vehicule, clădiri și ocupații, până la îmbrăcăminte, obiecte și vicii, precum fumatul sau consumul excesiv de alcool.

Pe tot parcursul celor 5 sezoane, disponibile pe Netflix, familia Shelby încearcă să obțină mai multă putere, prin oameni și teritoriu sau să intre în legalitate. Dar nu le este deloc ușor, confruntându-se atât cu bande de englezi, cât și de ruși, italieni sau irlandezi, care îi subestimează, provocându-i și luându-i peste picior.

Observații:

Serialul atinge probleme complexe de la nivelul societății: rasism, misoginism, corupția oamenilor legii și a politicienilor, sărăcie, lipsa educației. Însă, protagoniștii serialului reușesc să înfrunte toate obstacolele, dând dovadă de mult curaj, dar și umor.

Peaky Blinders îmbină rațiunea cu dragostea și intuiția într-un mod fascinant, dezvăluind atât partea crudă, cât și cea spirituală și delicată a vieții personajelor. Semnificația viselor, iubirea care orbește chiar și cele mai vigilente personaje sau arta vrăjitorească se regăsesc constant în acțiunea filmului.

Scenariul este excepțional, îți schimbă viziunea despre viață și te pune pe gânduri. Cele mai multe replici sunt pline de subînțeles, sarcasm sau mister:

„Expect the best. Prepare for the worst.”

„I don’t need a knife to stop me telling secrets given in confidence. It’s a matter of honour.”

„Never assume that loud is strong and quite is weak. The fiercest storms rise from the calmest seas.”

Deși discriminate sau subestimate de bărbați, personajele feminine se dovedesc a fi chiar mai puternice și mai curajoase decât cele masculine. Ele au parte de provocări, care le determină să ucidă și să lupte pentru a supraviețui. Totodată ele îi învață pe bărbați să simtă iubire din nou, după traumele suferite în război.

The Women of Peaky Blinders. I am always on the lookout for good TV… | by kirsty diana smith | Medium

Serialul a avut și încă are un mare succes și datorită actorilor cunoscuți care joacă roluri extraordinare precum: Cillian Murphy, Helen McCrory, Anya Taylor-Joy, Tom Hardy și soția sa, Charlotte Riley, Joe Cole, Annabelle Wallis, Adrien Brody și mulți alții.

 

Părere personală

Peaky Blinders mi se pare unul dintre cele mai fascinante și deosebite seriale pe care le-am văzut, neputând să-l asemăn cu nimic altceva. Mi-a schimbat modul de a gândi asupra multor aspecte ale vieții.  De asemenea, am învățat multe lecții împreună cu personajele, fiecare spunând povestea din propria perspectivă.

Totul este îmbinat atât de armonios, personajele realiste fac și greșeli în ciuda așteptărilor. Acțiunea este plină de suspans, te face dependent de aflarea deznodământului.  Mi-a plăcut faptul că povestea este presărată cu gândurile personajelor și principiile lor de viață care te fac să ai o viziune deschisă și amplă asupra situațiilor.

„When you’re not sure, flip a coin. Because when the coin is in the air, you realize which one you are actually hoping for.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Privacy Preference Center