Poți face carieră dintr-o pasiune?
Poți face carieră dintr-o pasiune?

Poți face carieră dintr-o pasiune?

Articol redactat de către Laura Marcoie în cadrul Revistei Keep Focus

Pasiunea –  “înclinație vie, însoțită de plăcere pentru obiectul studiat sau pentru profesia exercitată” (dex online) – auzim de ea peste tot și de mici ni se spune să facem totul cu drag. Foarte des suntem sfătuiți să ne urmăm pasiunile și să facem totul cu plăcere.

Pasiunile se nasc în timp și se construiesc treptat. Motivele pentru care se nasc și impulsurile de a începe sunt numeroase și variate – de la dorința de a demonstra un lucru și încurajările altora până la nevoia de noi începuturi, de extindere a orizonturilor și pura curiozitate. Cert este că pasiunile, de orice fel ar fi ele, presupun învățare și creștere, implică efort, interes, dedicare, investiție și mult timp liber. Și, ca orice nou început, presupun curajul de a ieși din zona de confort, răbdarea însoțită de disponibilitatea de a greși pentru a învăța, perseverență și încrederea că ceea ce faci te ajută să te dezvolți. De aceea oamenii care au pasiuni sunt persoane care inspiră și emană energie pozitivă – deoarece fac ceea ce le place.

Ce înseamnă să faci din pasiune o muncă?

Ei bine, aici părerile sunt împărțite. Pentru unii ar fi tentant să își practice pasiunile zi de zi și, într-adevăr, pare visul oricui să facă ceva ce reprezintă atât o sursă de venit, cât și împlinire sufletească și distracție. În plus, când faci ceea ce îți place nu simți că muncești. Dar există și posibilitatea ca transformarea pasiunii în carieră să nu fie o idee prea inspirată, motivul fiind apariția unei eventuale presiuni financiare și, implicit, a unei obligații de a practica acea pasiune constant. Astfel, ceea ce la început părea un job de vis poate deveni o slujbă obositoare și îți poți pierde interesul.

Așadar, poți într-adevăr să îți urmezi pasiunea și, în același timp, să duci stilul de viață pe care ți-l dorești? Sunt toate pasiunile la fel de ușor de urmat? De ce ai nevoie ca să îți câștigi existența din pasiunea ta? Răspunsul depinde foarte mult de pasiunea pe care o ai, de răbdarea, ambiția, entuaziasmul pe care le întrunești și, uneori, de resursele financiare de care dispui.

Pasiunea pentru științele reale, transformată în carieră

Când vine vorba de discipline de profil real – matematică, informatică, fizică, biologie, chimie etc. – nu prea se pune problema de a nu-ți găsi cu ușurință cariera, pentru că trăim într-o societate în care știința este vitală, iar inteligența logico-matematică este intens promovată si extrem de apreciată.

După găsirea unei profesii înt-un domeniu de acest gen, tot ce trebuie să faci pentru a înainta în carieră ține de abilitățile tale de antreprenor și de promovarea de care dispui. Ce poți face în acest sens? Spre exemplu, ca medic este nevoie să fii excelent în ceea ce faci si să le asiguri toate condițiile pacienților tăi; astfel vei putea fi recunoscut și vei avansa în carieră.

Ca IT-ist, inginer în orice domeniu sau ca inventator este nevoie să fii inovator, este nevoie să privești lumea și să îți dai seama ce îi lipsește. Trebuie să fii deschis și creativ, ai nevoie de entuziasm, viziune și, cel mai important, trebuie să fii pregătit să cazi. În cazul vreunui eșec, pasiunea va fi prima care te va ajuta să te ridici și te va motiva să încerci din nou.

Interacțiune umană, cunoaștere, altruism

Dacă e să privim profilul uman, pare că se complică situația, deoarece, după cum am menționat anterior, lumea e în cautare de medici, IT-ști, ingineri, și puțini oameni au șansa de a-și face o carieră cu ușurință pornind de la o pasiune de profil uman.

Dacă ești pasionat de interacțiunea umană, de cunoașterea tainelor minții, de autocunoaștere, dacă te pasionează să ajuți și să vezi fericirea, împlinirea și ușurarea de pe chipul celui căruia i-ai făcut un bine, atunci cariera care ți se potrivește este cea de psiholog.

Aceasta necesită multă răbdare, calm, analiză profundă, dar mai ales capacitatea de a comunica eficient cu oamenii, capacitatea de a-i înțelege și de a-i ajuta să se înțeleagă pe ei înșiși, de a se descoperi și de a se ajuta singuri.

Dacă, alături de această formă de altruism, te pasionează adevărul, dreptatea, corectitudinea, locul tău este în domeniul juridic. Aici ai nevoie atât de comunicare eficientă, cât și de putere de convingere. Trebuie să devii un expert al cuvintelor și un bun cunoscător al legislației, un monstru al probelor si un maestru al obiectivității neclintite.

De asemenea, persoanele altruiste care își doresc să facă lumea un loc mai bun au șansa de a se realiza prin antreprenoriatul social, prin rezolvarea unor probleme de natură socială cu ajutorul metodelor specifice mediului de afaceri. Aici este nevoie de viziune și eficiență, o gândire strategică ce îți va aduce atât venit, cât și împlinire sufletească.

Plăcerea de a crea artă

Dacă te pasionează arta de orice fel – desenul, pictura, teatrul, muzica, dansul, scrisul etc. – este esențial să te știi promova sau să ai un manager, un îndrumător, un impresar de încredere care îți va aduce succesul și cariera pe care le urmărești. Din fericire, în ziua de astăzi există Social media, unde poți să câștigi public și să te promovezi prin postări și reclame, cu condiția să știi cum.

Metodele sunt multe si diverse, dar cele eficiente au în comun creativitatea, noul, surprinzătorul, neașteptatul, acel lucru care atrage atenția. Poți face toate acestea, bineînțeles, dacă ești sufiecient de curajos să îți expui arta în calitate de artist. De ce nu ai fi? Pentru că în creția oricărui artist se regăsește puțin din sufletul său. Creatorul nu doar exprimă, ci se și exprimă pe sine, iar dacă ai disponibilitatea de a lăsa publicul să îți cunoască sufletul, tot ce îți rămâne de făcut este să îți faci reclamă.

Modelarea minților tinere

O carieră care ți se potrivește cam indiferent de pasiunea pe care o ai este cea de profesor, însă cu o condiție de bază: să îți facă plăcere să lucrezi cu elevii, cu minți tinere pe care ești responsabil să le modelezi. Cariera de profesor nu este una ușoară exact din motivul influenței pe care o ai asupra tinerilor, iar pe lângă pasiunea pentru disciplina predată, este esențial să te pasioneze împărtășirea cunoașterii cu cei din jur.

Trebuie să te știi face ascultat de elevi, să îi faci curioși, să fii “magnetic” pentru a-i menține atenți și să îți practici meseria cu atât de mult patos încât să-i fascinezi și să-i faci însetați de cunoaștere.

Pasiunea pentru necunoscut proiectată într-o carieră

Până aici pare că poți face o carieră din orice pasiune ai avea. Dar ce faci dacă ești pasionat de cultură și cunoaștere? Ce faci dacă ești pasionat de necunoscut? Ce faci dacă te pasionează autocunoașterea, copleșitorul, gânditul intens de la miezul nopții?

Din păcate, nu există meseria de gânditor sau de curios. În cazul pasiunilor abstracte ai putea începe să scrii. Fie că ești în căutarea adevărului, a sinelui sau a unei portițe de scăpare din realitate, scrisul te va ajuta să îți pui ordine în gânduri. Cu puțină îndemânare poți ajunge scriitor, iar înaintarea în această carieră ține și aici de cum te promovezi. Așadar, răspunsul la întrebarea „Poți face carieră dintr-o pasiune?” este DA. Însă nu a zis nimeni că nu va necesita efort. Pentru construirea oricărei cariere este nevoie de multă muncă și curaj.

Pe lângă acestea, este de preferat să fii la curent cu noutățile care apar în jurul tău, să ții pasul mai ales cu tehnologia, a cărei dezvoltări în ultimul deceniu a cunoscut o creștere exponențială. Lumea în care trăim se mișcă deosebit de repede, în consecință este nevoie să fii deschis, creativ și optimist. Nu există o rețetă anume pentru construirea unei cariere, însă cu perseverență și entuziasm poți ajunge oriunde îți dorești.

Citește interviul nostru luat unui Asistent Medical Generalist

Ne puteți găsi pe Instagram și Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Privacy Preference Center