Rezolvare Subiectul I – BAC Română
Rezolvare Subiectul I – BAC Română

Rezolvare Subiectul I – BAC Română

Keep Focus dă bacul la română?

Aparent, DA!

Fiind o echipă de tineri, majoritatea liceeni, trebuie să ne gândim tot mai des la ceea ce ne așteaptă, și anume, finalul anilor de școală. Examenul de bacalaureat se apropie tot mai repede iar eseurile la română pot fi uneori o sarcină dificilă.

Ne-am gândit că printre toate aceste secțiuni cu subiecte atât de variate, ar fi util să punem la dispoziția cititorilor cât mai multe materiale care ar putea ajuta un viitor absolvent de liceu la examenul de bacalaureat pentru limba și literatura română.

Subiectul I A

1. Secvența face referire la… / Secvența semnifică… / Sensul secvenței din text face referire la…
2. Menționează… (rescrii în cuvintele tale sau folosești strict cuvântul/ subiectul cerut).
3. Precizează (Explici + exemplu cu ghilimele din text).
4. Explicație de text/ Motivează de ce… (Fii foarte atent la sensul pe care ți-l cere în cerință. Dacă îți cere atribute, să cauți toate atributele, obiectele, trăsăturile care reies din text).
5. Explică… (explicație + exemplu din text cu ghilimele).

Pasul 1: Observi dacă textul dat e PRO sau CONTRA tematicii din argumentativul pe care trebuie să-l scrii;
Pasul 2: Alegi dacă ești pro sau contra;
Pasul 3: Notezi pe ciornă ideile principale pe care le vei argumenta și eventual, niște cuvinte cheie pe baza cărora îți vei construi fiecare argument;

(vei folosi un argument din text și un argument ipotetic (din experiență personală sau cultură generală)

Pasul 4: Structura Argumentativului

–aliniat– În opinia mea, (notezi cerința argumentativului, pui VIRGULĂ), deoarece (definești un motiv/temei pentru care dezvolți această opinie, altfel spus, o cauză sau o consecință a situației descrise).

–aliniat– În primul rând, (cauți sinonime pentru a reda topicul, dezvolți). De exemplu, așa cum reiese și din textul dat… (dai ghilimele din text).

–aliniat– În al doilea rând, (menționezi un caz ipotetic). De exemplu, și vorbești cât se poate de exact despre situația abordată, astfel reușind să creezi o imagine de ansamblu.

–aliniat– În concluzie, (menționezi ce ai spus în opinie + cuvintele cheie din cele două argumente legate armonios, și practic, rezumi argumentativul, fără să depășești 3-4 rânduri).

Ne puteți găsi, de asemenea, pe Instagram și Facebook.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Privacy Preference Center