Rocker pe meleagurile românești: un drum mai încurcat decât Transfăgărășanul
Rocker pe meleagurile românești: un drum mai încurcat decât Transfăgărășanul

Rocker pe meleagurile românești: un drum mai încurcat decât Transfăgărășanul

Muzica rock este fără niciun dubiu unul dintre cele mai influente genuri muzicale sau poate chiar cel mai influent gen muzical care a pus stăpânire pe perioada contemporană. Un gen prin al cărui stil lumea a cunoscut curajul să înfrunte dictaturi și să răzbească împotriva opresiunii, să simtă libertatea și să fie onești cu ei înșiși. Deși România a trecut prin niște schimbări majore de la Revoluția din ’89, pentru cei ce afirmă că se raportează la genul rock, curbele de pe Transfăgărășan par joacă de copii pe lângă înfruntarea replicilor și criticilor venite din partea mentalității înapoiate a societății românești.

This is custom heading element

Ca să înțelegem mai bine, termenul de „rocker” vine din limba engleză și se referă la persoanele care ascultă cu precădere acest gen, precum și sub-genurile aferente – metal, indie, alternative-rock etc – și care, uneori, poartă o ținută prin care se remarcă – geci de piele fără mâneci, lanțurile strălucitoare și spiritul liber.

This is custom heading element

Dată fiind istoria României, această țară își păstrează spiritul conservator și tradiționalist cu foarte multă ardoare. Nu de multă vreme țara a ieșit de sub controlul lui Ceaușescu și a puternicelor influențe venite din partea Rusiei. În perioada aceea, poporul român a avut un contact aproape inexistent cu occidentul, cu cultura sa, dar și cu valorile și deschiderea față de nou.  Astfel, majoritatea populației, prin expunerea la valorile promovate de comuniști, a dezvoltat o mentalitate bazată pe idei învechite, adăugând la portofoliu atât o viziune strictă și îngustă asupra conceptului de „om normal”, de „om bun”, cât și multă încăpățânare în ceea ce privește ideea de „nou”.

This is custom heading element

Ei bine, părerile sunt împărțite, iar taberele numeroase. Dacă ai sta să le numeri, ai deveni foarte repede destul de confuz. Dintre toate aceste tabere, cea mai proeminentă este cea a pensionarilor și oamenilor „atotștiutori”, care văd acest gen ca pe uneltirea Necuratului și doresc plecarea sa de pe podiumul românesc. În ochii multor oameni, acest gen este foarte legat de ideea de iad, de rebeliune, completându-se cu o tentă cam pronunțată de violență. Astfel, multă lume consideră că rockul nu face decât să sălbăticească rațiunea tinerilor și să-i facă niște „derbedei neisprăviți” însetați de tot ce înseamnă vandalism și agresivitate.

This is custom heading element

Rockul și-a făcut apariția pe scena românească prin anii 1960, iar timp de 15 ani a evoluat împreună cu rockul internațional. La finalul anilor 1960, rockul românesc cunoaște o criză provocată de ruperea tuturor legăturilor pe care le-a avut cu genul din partea occidentală. Deceniul ce a urmat a fost presărat cu puține realizări, astfel mulți muzicieni au avut parte de un recul muzical. În ceea ce privește muzica metal, aceasta a fost atinsă doar superficial de formațiile românești în anii 1980. De asemenea, nici muzica punk  nu a avut mai mult succes, fiind cam în aceeași poziție cu muzica metal.

This is custom heading element

Teoretic, nu pare să fie o problemă chiar așa de mare, dar în practică este destul de serioasă. Trebuie să luăm în considerare că tabăra celor care nu suportă acest gen este și cea mai gălăgioasă, iar blamarea și excluderea din anumite grupuri și situații sociale este foarte probabilă. Dar asta este doar o parte din poveste. Cealaltă parte, mai neplăcută, este legată de efectul negativ pe care îl are această blamare asupra sănătății mintale a adolescenților și tinerilor care susțin acest gen și sunt marginalizați de persoane din diferite cercuri pentru acest aspect.

This is custom heading element

Din punct de vedere statistic, 7 din 10 români afirmă că ascultă muzică rock. Majoritatea preferă acest gen de muzică pentru că le dă energie (39%). 36% dintre aceștia consideră că este o muzică de calitate, iar 8% spun că se regăsesc în spiritul de rocker. De altfel, atunci când ne referim la rock, majoritatea românilor se gândesc la libertate (40%).  39% dintre aceștia se gândesc la nonconformism și spirit rebel.

Dintre aceștia, 3 din 10 români consideră Queen drept cea mai bună trupă rock a tuturor timpurilor. Pentru 22% dintre participanții la studiu, Metallica ocupă primul loc în topul preferințelor.

Pentru aproape jumătate dintre românii iubitori de rock (45,6%), Freddy Mercury este rockstarul preferat, urmat de Jon Bon Jovi (22%) și Kurt Cobain (8%).

This is custom heading element

Multă lume a ajuns să cunoască genul rock și chiar să se raporteze într-o oarecare măsură la el. În ciuda factorilor negativi pe care mentalitatea veche o are asupra imaginii acestui gen, este tot mai ascultat. În România mai este un drum lung până când ideea de nou și de deschidere vor fi îmbrățișate. De aceea, multă lume este hotărâtă să spargă acest zid aparent nemuritor.

This is custom heading element

Academica (București) – trupă a Conservatorului, adeptă a rockului progresiv

Basorelief

Cargo (Timișoara)

Celelalte Cuvinte (Oradea) – formație de hard rock

Evolutiv

Experimental Q

This is custom heading element

[uncode_share layout=”multiple” bigger=”yes” no_back=”yes”]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Privacy Preference Center