Învață să te apreciezi mai mult
Învață să te apreciezi mai mult

Învață să te apreciezi mai mult

Articol redactat de către Raluca Mureșan în cadrul Revistei Keep Focus


“It’s a funny thing about life, once you begin to take note of the things you are grateful for, you begin to lose sight of the things that you lack.”

Germany Kent

Aș putea spune că mereu m-am întrebat cum aș putea rezolva o problemă încât să nu mai apară încă una după rezolvarea precedentei. Așadar, am început să analizez problemele avute și am deslușit o „cheie” comună pentru fiecare: nevoia de apreciere a sinelui.

Poate pentru alții sună bizar și neînsemnat, dar acest pas este unul important în jurnalul vieții tale, care-ți poate schimba mentalitatea astfel încât problemele tale să nu mai fie văzute ca probleme, ci doar lucruri cărora nu ar trebui să le acorzi atâta însemnătate. Deoarece oamenii nu au prea pus accent pe importanța acestui sentiment este văzut cu o oarecare înfumurare, deseori se creează o confuzie cum că iubirea de sine ar fi un lucru rău. Aici greșesc mulți cu mentalitatea aceasta, fiindcă să petreci un timp doar cu și pentru tine, și să ajungi să iubești acele clipe este, personal, cea mai mare realizare în viață.

Nimeni nu te mai poate opri din a face ce-ți dorești atunci când te apreciezi singur, încrederea și curajul cresc și vei reuși înzecit. De fapt, problemele tale în societate și insecuritățile tale vor dispărea pe parcursul dezvoltării aprecierii și iubirii de sine.

Acum că știi la ce te ajută aprecierea de sine sigur îți vin în minte tot felul de întrebări: „Cum aș putea să o obțin?”, „Cum aș spori această apreciere?”, „Cum încep?” . Răspunsurile întrebărilor din păcate trebuie să le descoperi singur, doar cu tine, unele lucruri funcționează pentru unele persoane sau nu, și tot așa. Desigur, am să-ți ofer pe tavă toate sfaturile și ponturile pe care le-am găsit pe parcursul acestui jurnal personal al vieții, dar mă bazez pe tine că o să pui aceste obiceiuri în practică și o să reușești să treci de cel mai greu nivel al vieții.

Aprecierea de sine se manifestă în moduri diferite la fiecare persoană în parte, este unică. Astfel, poți să te iubești prin obiceiuri mici care te fac să dorești să te trezești dimineața următoare pentru a putea să le faci (de exemplu, o felie de pâine prăjită și caldă împreună cu un mic dejun delicios, sau o cafea caldă la o oră potrivită) sau îngrijirea propriului corp de la o bluză frumoasă, până la un sport pe care îl faci pentru a fi sănătos sau baia spumoasă făcută pentru a te trata după o zi grea. Pentru a putea să te iubești trebuie să iei în calcul că nu este nevoie să te simți vinovat sau să spui că ești egoist, fiindcă aceste gânduri reprezintă o mentalitate total nepotrivită.

Cine și cum te influențează

Trebuie să înveți să te apreciezi fără ajutorul cuiva, ceea ce nu este ușor, dar un prim lucru pe care să-l faci este să te axezi pe tine mai mult. Adică să elimini persoanele din viața ta care te fac să te simți inconfortabil și cu care nu ai alege să-ți petreci timpul mereu, sau care te influențează negativ. Nu te uita înapoi după ele pentru că fiecare persoană cu care te intersectezi pe parcursul vieții este acolo cu un motiv, pentru o perioadă de timp, putând să înveți ceva de la fiecare. Astfel, când elimini persoanele acelea poți să-ți imaginezi că ai învățat o lecție care va rămâne în sufletul tău mereu. Îți deschizi calea spre un nou început plin de întâmplări care merită trăite. Să spui mai mult „nu” lucrurilor pe care nu le dorești este încă ceva esențial pentru dezvoltarea iubirii de sine. Până la urmă nu ești obligat să faci ceea ce nu-ți convine sau ceea ce te trage în jos, existând mereu o altă cale în viață.

Pe cealaltă extremă, ține persoanele care te respectă și care-ți arată asta, deoarece poți învăța multe din iubirea și obiceiurile lor sau chiar de la acele persoane în sine. Dar, când simți că este timpul să vă separați, eliberează-le și treci la nivelul următor.

Ascultă-ți intuiția

Trebuie să știi că nu poți să eșuezi în viață. Ascultă părerile celorlalți, și bune și rele, dar nu trece la a-ți închide căile spre noi oportunități care te pot face fericit. Analizează acele păreri încât să poți avea în vedere și o altă perspectivă în completare cu viziunea ta, dar dacă acele opinii nu te ajută, ai încredere în propria ta intuiție. Câteodată este greu să ignori presiunea și insistențele persoanelor din jur, căci nu în toate cazurile oamenii reușesc să îți transmită un mesaj constructiv, dar cu puțin exercițiu sigur reușești să îți formezi o viziune mai amplă asupra oricărei situații.

De exemplu, dacă tu îți dorești să pleci în alt oraș/țară, iar persoanele din jurul tău încearcă să te oprească și să te descurajeze, dar tu ai deja motivație și un plan, doar du-te, pentru că o să înveți lucruri noi și mereu este loc de întoarcere înapoi de unde ai plecat. Așadar, îți recomand să le asculți părerile dar să nu le lași să te influențeze 100% și să faci cum îți spune intuiția, pentru că tu știi ce este mai bine pentru tine.

Ieși cu tine la o cafea

Fiecare zi este o nouă oportunitate pentru tine, deci cunoaște-te cu exactitate până „te saturi” de tine. Notează ceea ce-ți place și ce nu-ți place, lucruri de care ești fericit că le poți avea (pot fi de la apă, un corp funcțional, un acoperiș deasupra capului până la un nou parfum, un telefon, un carnețel etc).

Notează și cum ți-ai dori să ai viața sau ce ai adăuga la ea, pentru că având un vis (nu trebuie să fie neapărat unul măreț, poate fi de exemplu să învăț să cânt la chitară sau să îmi pot permite o prăjitură în fiecare săptămână, ceva ce te-ar face fericit și care nu necesită mult efort pentru a putea fi realizat) poți aprecia mult mai mult viața pe care o ai și persoana care a realizat acel vis, adică pe tine însuți.

Experimentează lucruri ieșite din zona ta de confort și nu te speria dacă apare ceva ce te incomodează, poate la sfârșit o să ajungi să adori aceea incomoditate. Deci îți recomand să accepți orice ca pe un lucru demn de admirat.

Rutina ta de zi cu zi este foarte importantă, când și cum te trezești, ce faci după ce te trezești, cum îți continui ziua și de ce energie vrei să fii influențat pe parcursul zilei. Educă-ți corpul să se trezească la o oră matinală și ocupă-te de o rutină de dimineață care îți dă oportunitatea de a te umple cu energie pozitivă și în același timp să-ți dorești să te trezești doar pentru a face acele lucruri. Găsește-ți ocupații pe parcursul zilei, oportunități de a încerca ceva nou, și nu-ți lăsa timpul prețios să se piardă. Seara poți avea din nou o rutină, recomand să te pui la somn devreme pentru a putea să-ți „reîncarci bateriile” și pentru a te trezi dimineața cu cheful potrivit pentru încă o zi plină de posibilități.

Cască ochii la lucrurile care contează

Un lucru foarte important este să începi să admiri detaliile vieții (peisajul în care te afli, pur și simplu o insectă vie, o floare parfumată, cerul strălucitor etc), dar și acțiunile pe care le poți face într-o zi (procesul de a face o prăjitură sau o cană de ceai, mersul pe bicicletă, patinatul etc). Analizează și mirosurile lumii în care te afli, imaginile care îți pătrund vederea, sunetele minunate pe care le putem crea, dar și atingerile fine pe care le putem simți până-n măduva oaselor și simte-te binecuvântat pentru că datorită existenței tale poți experimenta aceste lucruri.

A fi unicat într-o lume crudă

Privește-ți insecuritățile ca pe un lucru frumos și pe care doar tu îl ai, unic. Învață să accepți și să admiri tot ce nu-ți place la tine, deoarece aceste lucruri sunt doar câteva impuneri din societate, care nu ar trebui să te afecteze ca persoană. Deoarece sunt oferite câteva standarde ale frumuseții în această societate nu înseamnă că dacă tu nu le ai ești mai prejos decât celelalte persoane. Ba dimpotrivă, ar trebui să te mândrești cu diferențele pe care le ai, fiindcă ele te fac special. Vorbind de standarde de frumusețe impuse de societate, acestea se schimbă odată cu timpul și nu ar trebui luate de nimeni ca un model pentru a fi mai apreciat. Până la urmă, frumusețea este văzută de toate persoanele diferit (la fel ca toate lucrurile din această lume). Tu vezi o frumusețe diferită față de celelalte persoane, acest lucru ar trebui să te ajute în a învăța cum să-ți admiri atât fizicul, cât și psihicul, pentru că doar tu îți poți schimba viziunea asupra persoanei tale. Așa că, impune-ți admirația față de tine, iar dacă la început nu o să poți să o faci, continuă pentru că la un moment dat o să reușești.

Despre Spiritualitate și Legile Universului

Un lucru care a ajutat multe persoane este spiritualitatea, deoarece există afirmații și unele obiceiuri care te pot ajuta să ajungi mai ușor la punctul în care să te iubești pe tine însuți. Prin ea poți să înveți lucruri noi despre tine și să îți vindeci rănile din trecut prin exercițiu încetul cu încetul. De asemenea, poți să-ți deschizi noi perspective asupra vieții și să îți schimbi radical modul de a gândi. Existând o modalitate numită „legea atracției” ( law of attraction) care se bazează, pe scurt, pe faptul că toate gândurile tale sunt transmise energetic și devin realitate. Iar dacă ai gânduri pozitive, bazându-te pe legea atracției, aceste gânduri o să devină realitatea în care trăiești. Această modalitate este foarte utilă pentru a te putea iubi și admira singur și are în majoritatea cazurilor succes (dacă, evident, gândurile pozitive nu sunt înlocuite de cele negative).

Aprecierea se construiește din interior

Mai sunt încă sute de modalități de a ajunge la o apreciere a sinelui mai mare și doar trebuie puse în practică, iar asta demonstrează cât de mult îți dorești să te dezvolți pe tine. Iubirea este un lucru foarte important în viața noastră, accentuăm acest sentiment de mai multe ori dacă este pentru sine. Mulți oameni au vorbit despre cum ar trebui să ne iubim pe noi, dar acesta trebuie să devină un lucru pe care până la urmă îl puneți singuri în mișcare, neputând cineva să vă împingă de la spate.

La sfârșit, vreau să precizez că este important să începi să te apreciezi mai mult pe tine însuți, fiind o parte specială pe care toți ar trebui să o experimenteze în viață. Odată ce vine această apreciere ea va rămâne cu tine pe tot parcursul vieții, ajutându-te să crești ca persoană și să încerci mai multe lucruri fără alte sentimente suplimentare (de exemplu frică, rușine etc) care să te tragă automat în jos, iar problemele pe care le-am precizat la început nu ar mai trebui să fie probleme, ci doar lucruri cărora nu ar mai trebui să le acorzi atâta însemnătate.

Ne puteți găsi, de asemenea, pe Instagram și Facebook.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Privacy Preference Center