Secretele bibliotecii
Secretele bibliotecii

Secretele bibliotecii

Biblioteca este o clădire plină de povești, iar fiecare poveste ascunde secretele ei. O prințesă pierdută, un dragon fricos, un vrăjitor excepțional. Dar nu orice poveste trebuie să fie plină de lucruri imposibile. Poate fi vorba de o adolescentă care ajută la salvarea persoanelor de lagărele de concentrare, de un băiat deprimat care găsește prietenia sau despre un detectiv genial. Dar păzitorul poveștilor bibliotecii este cel mai mare secret dintre toate: bibliotecarul. „Nu e un secret, toată lumea știe de bibliotecari”, veți zice. Dar ce știți de fapt despre ei? Că sunt oameni triști care stau printre carti, colecționari excentrici sau ceva cu totul diferit? Ca să răspundem la această întrebare, m-am jucat puțin de-a spionul și am intervievat o bibliotecară, care a fost de acord să împărtășească câteva dintre secretele meseriei.

This is custom heading element

Din punct de vedere intelectual, este foarte bine. De micuță mi-am dorit. Aveam biblioteca mea mică, mi-o aranjam, le puneam după format. Îmi placea foarte mult să aranjez cărțile. Dar material, satisfacțiile nu sunt atât de bune, deși dacă ajungi să parcurgi toate etapele, adică după cursuri de specializare și toate gradele, atunci chiar înainte de pensie o să ai salariu mai mare.

This is custom heading element

Studii superioare. Studiile superioare te formează ca om, îți creează noi cunoștințe. La acestea se adaugă și un curs de specializare care durează cam câte două săptămâni, în fiecare lună câte șase luni de zile.

This is custom heading element

Dacă vorbim despre literatură, oricând este nevoie, pentru că sunt noutățile care apar și trebuie să fie în trend.

This is custom heading element

O parte sunt ale bibliotecii, iar o parte au fost donate de către ambasadorul Americii în România.

This is custom heading element

 Cărțile te formează, iar în opinia mea, literatura clasică este cea mai importantă. Clasicii rămân, sunt valabili, au efect și au substanță.

This is custom heading element

Pentru că nu sunt promovați, iar lecturile școlare trebuie explicate mai bine de către profesori, pentru că generația tânără nu se poate identifica cu cele ce se întâmplă într-un roman precum Ion. Trebuie să învățăm din diferite lumi. Trebuie să se facă legătura între generații, pentru că generația tânără are alte aptitudini.

This is custom heading element

Nu avem edituri care să traducă. E un proces foarte dificil.

This is custom heading element

Puterea exemplului e cea mai mare. Dacă părintele nu citește în casă, atunci nu va citi nici copilul. Știu asta de la părinții care și-au crescut copiii în bibliotecă. Sunt copii pe care îi știu de mici și care tocmai au terminat facultatea. Când vine de la școală e o obligație, dar pe părinte îl copiezi instinctiv. O mare parte din personalitatea noastră se datorează lor.

This is custom heading element

Nicio zi nu e ca alta. La început și la sfârșit de săptămână e aglomerat. Depinde de oameni. Este ziua în care vin bătrânii, ziua în care vin tinerii. Niciodată nu te plictisești. Tot timpul e ceva de făcut în plus pe lângă sarcinile zilnice.

This is custom heading element

[uncode_share layout=”multiple” bigger=”yes” no_back=”yes”]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Privacy Preference Center