Tehnica Pomodoro – Cum să-ți organizezi timpul cu roșii
Tehnica Pomodoro – Cum să-ți organizezi timpul cu roșii

Tehnica Pomodoro – Cum să-ți organizezi timpul cu roșii

Ce este tehnica pomodoro?

La finalul anilor ‘80, în primul său an de universitate, Francesco Cirillo se găsea în imposibilitatea de a se concentra pe studiu și de a-și termina la timp temele. Cum datele de examen se apropiau, Cirillo își propune, în prima fază, să studieze doar 10 minute pe zi. Pentru a-și monitoriza timpul, acesta folosește un timer de bucătărie în formă de roșie (pomodoro, în italiană). Acest pomodoro va deveni atât numele cu care tehnica se va face cunoscută, cât și obiectul de studiu al lui Cirillo. Astăzi, Tehnica Pomodoro este una dintre cele mai utilizate metode de time management.

Scopul tehnicii este să-ți confere un instrument simplu și eficient care să te ajute să-ți gestionezi cât mai bine sarcinile pe care le ai de-a lungul zilei. Să combați procrastinarea, și odată cu aceasta și anxietatea și stresul ce te pot împiedica din a finaliza cu succes ceea ce-ți propui.

Principiu

Tehnica Pomodoro se bazează pe principiul căruia, prin împărțirea timpului de lucru și a pauzelor în unități scurte și regulate de timp, îți poți antrena creierul să se concentreze strict pe anumite sarcini, să reziste întreruperilor ce pot apărea pe parcursul acestora, oferindu-i totodată pauzele de care acesta are nevoie pentru a evita suprasolicitarea.

Volumul de muncă pe care ți-l propui în ziua respectivă este împărțit pe unități fixe de timp, fiecare purtând numele de pomodoro. Un pomodoro este format dintr-o sesiune de lucru de 25-30 de minute, în timpul căreia trebuie să eviți orice distragere, urmată imediat de o pauză de 5-10 minute.

Pași

Dacă vrei să pui în aplicare această tehnică imediat după ce citești acest articol, am o veste buna: simplitatea este punctul forte al Tehnicii Pomodoro. Chiar nu este nevoie să treci și prin cartea pe care Cirillo a dedicat-o roșiei sale (deși o recomand dacă vrei să afli mai multe despre această tehnică și de ce funcționează atât de bine). Pentru a  pune în aplicare tehnica, trebuie doar să urmezi pașii de mai jos și să nu uiți regulile.

Tot ce mai ai nevoie, pe lângă determinare, este un timer (poți să-l folosești pe cel de la telefon sau să-ți instalezi pe laptop/ telefon una dintre zecile de aplicații pe care le poți găsi căutând simplu Pomodoro) și o foaie sau un carnețel. Pe foi îți vei nota lista de sarcini și vei trece câte pomodoro consideri că sunt necesare fiecăreia, dar și distragerile ce pot apărea pe parcursul unui pomodoro.

 1. Alege-ți sarcina, task-ul din listă pe care vrei să te axezi.
 2. Setează-ți timerul la 25 minute (cu timpul poți schimba durata unui pomodoro, dar pentru început păstrează o durată de 25 de minute) și începe să lucrezi la task, evitând orice distragere.
 3. După ce timpul de 25 de minute se încheie, pune un X sau un alt semn în dreptul task-ului ales. (acest semn marchează un pomodoro finalizat)
 4. Bucură-te de o pauză de 5 minute.
 5. După 4 pomodoro, ia o pauză mai lungă de 15-30 de minute.

Reguli

Enumerate mai jos sunt regulile pe care Cirillo le-a formulat pentru tehnica sa.

 1. Un pomodoro este format din 25 de minute de lucru și o pauză de 5 minute.
 2. După 4 pomodoro urmează o pauză de 15-30 de minute.

(Personal, recomand o pauză de 30 de minute pentru a te putea reface complet după un volum mare de muncă.)

 1. Un pomodoro este indivizibil. Este o unitate fixă de timp și nu poate fi împărțită în jumătăți sau sferturi.
 2. Dacă un pomodoro a început, trebuie să sune (să se termine).
 • dacă un pomodoro este întrerupt permanent (apare o întrerupere ce nu poate fi amânată pe timpul pauzei), atunci acel pomodoro este considerat nul și nu poate fi marcat complet;

(În acest caz, sugerez să te ocupi de întrerupere, iar după ce o rezolvi să iei o pauză de 5 minute și să-ți setezi un nou pomodoro.)

 • dacă o activitate este finalizată înainte ca un pomodoro să sune, revino asupra activității și vezi unde poți aduce îmbunătățiri sau recapitulează ceea ce ai învățat (dacă studiezi).
 1. Dacă o sarcină durează mai mult de 5-7 pomodoro, ‘break it down’. Activitățile complexe ar trebui divizate în mai multe activități simple.
 2. Dacă o sarcină durează mai puțin de un pomodoro, combin-o cu alte sarcini de scurtă durată.
 3. Rezultatele apar pomodoro după pomodoro.
 4. ‘The Next Pomodoro Will Go Better.’

Ce poți face într-o pauză pomodoro?

 1. Pregătește-ți o mică gustare
 2. Bea o cană de ceai, de cafea sau un pahar cu apă
 3. Execută câteva exerciții de stretching/yoga pentru spate, gât, umeri
 4. Mergi într-o scurtă plimbare prin casă, curte
 5. Udă plantele din cameră, organizează-ți și pune-ți în ordine lucrurile din cameră
 6. Mergi afară pentru o gură de aer
 7. (Sau preferata mea…) Joacă-te cu animalul de companie.

Tips

Pontul 1: Nu uita că rezultatele apar „pomodoro după pomodoro”.

Eficacitatea tehnicii este dată de regularitatea cu care aceasta este aplicată. Cirillo a estimat că pentru a putea stăpâni pe deplin tehnica, aceasta trebuie aplicată constant timp de 7-30 de zile. Prin urmare, ca la orice nou obicei, va trebui să te înarmezi cu răbdare și determinare. În tot acest timp, nu uita regula 8: ‘The Next Pomodoro Will Go Better.’

Pontul 2: Joacă-te cu timpul unui pomodoro.

Este dovedit că mintea noastră poate sta concentrată și activă asupra unui task timp de 20-40 de minute. După aceea, este necesară o pauză de câteva minute pentru a evita suprasolicitarea și starea de „burnout”. Acesta este motivul pentru care s-a optat ca, pentru cei aflați la început, un pomodoro să fie constituit din 25 de minute de lucru și 5 minute de pauză. Însă fiecare persoană este diferită și simte timpul de lucru diferit. De cele mai multe ori și complexitatea și volumul de muncă al task-ului ales contribuie la dozarea timpului necesar. Personal, am ajuns la concluzia că pomodoro-ul care mi se potrivește cel mai bine este format din 30 de minute, 10 minute pauză. Dar sunt posibile și combinații precum: 35 lucru – 10/15 pauză, 40 lucru – 15 pauză.

Pontul 3: Acordă importanță pauzei.

La fel de important ca timpul de lucru, este și timpul în care iei pauză. Aceasta nu trebuie să fie nici prea scurtă, nici prea lungă. Pauza dintre pomodoro-uri nu trebuie să fie mai mică decât 5 minute. De asemenea, aceasta nu trebuie să fie mai lungă de 10 minute. În ceea ce privește pauza mai lungă dintre seturi, ideal este ca aceasta să fie undeva între 15- 30 de minute.

La fel ca la pontul 2, joacă-te și cu timpul unei pauze, în funcție de nevoi și de starea de oboseală pe care o ai. Ține minte, totuși, că întregul scop al tehnicii este să-ți ofere un mecanism prin care îți vei putea duce la capăt sarcinile de lucru, evitând suprasolicitarea. O pauză prea scurtă încalcă principiul de bază și, prin urmare, nu va avea rezultatul dorit. O pauză mult prea lungă, fie ea între pomodoro-uri sau între seturi, îți va da peste cap ritmul de muncă.

Pontul 4: Observă! Analizează! Reorganizează!

Unele zile pot fi mai solicitante ca altele. Întreruperile pot să apară la fiecare 5 minute, iar după 2 ore să realizezi că încă nu ai finalizat niciun pomodoro, iar întreaga planificare pe ziua respectivă e dată peste cap. După fiecare pomodoro eșuat, nefinalizat, oprește-te și gândește-te ce nu a mers bine. Analizează eventualele soluții și pune-le în aplicare. Pune-ți telefonul pe mod avion, schimbă spațiul de lucru dacă consideri că așa e cel mai bine. Reorganizează! Schimbă modul în care ți-ai organizat task-urile. Dacă te simți complet lipsit de energie într-o anumită zi, poți opta pentru un set de 3 pomodoro în loc de 4.

Pontul 5: Când lăsăm roșia deoparte?

Tehnica Pomodoro nu ar trebui folosită pentru activități pe care le faci în timpul liber sau din pasiune. Hobby-urile nu ar trebui să se simtă ca o sarcină ce trebuie dusă la capăt sub orice formă. Unde ar mai fi timpul liber pentru relaxare în acest caz? Dacă vrei să citești o carte din pasiune, să pictezi, să dansezi, să te uiți la un film, cel mai indicat ar fi să lași roșia deoparte.

Pontul 6: Spune-le și prietenilor!

Distribuie acest articol și prietenilor. O eficientă organizare a timpului la nivel de colectiv nu poate să ducă decât avantaje. Mai puține întreruperi și mai mult timp liber pe care îl veți putea petrece împreună. Baftă în tot ceea ce îți propui să realizezi de azi înainte cu această tehnică.

Citeste AICI articolul nostru despre procrastinare

Un comentariu

 1. Pingback:52/17. Numărul de aur al productivității - Keep Focus

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Privacy Preference Center