Vanessa mea cea întunecată
Vanessa mea cea întunecată

Vanessa mea cea întunecată

This is custom heading element

Adolescența… o perioada des menționată pentru că înglobează anii în care un copil începe să descopere că viața nu e atât de roz pe cât se aștepta. Neștiind cum să ceara ajutor, tinerii caută singuri lucruri care să-i facă să se simtă mai bine, mai înțeleși. Unii se agață de prieteni, persoane care trec prin aceeași etapă, de pasiuni, alții apelează la diferite substanțe care le oferă senzații tari de scurtă durată. Adolescenții în curs de formare, cu imaginație bogată și psihic instabil se pot atașa ușor de obiceiuri sau persoane nepotrivite, căutând inocenți doar atenție și afecțiune.

This is custom heading element

La cincisprezece ani, Vanessa Wye era o adolescentă frumoasă, foarte intensă, singuratică și matură pentru vârsta ei. Îi plăcea să scrie poezii și o făcea mai bine decât mulți alți oameni cu experiență sau studii superioare. Trezindu-se singură la liceul Browick, departe de casă, fără unica ei prietenă, tânăra a devenit vulnerabilă, iar în acel moment a apărut în viața ei Jacob Strane, un profesor de engleză de patruzeci și doi de ani, carismatic, implicat și pasionat de materia lui. Tânjind după iubire și atenție, Vanessa a găsit aceste calități suficiente pentru a nu refuza avansurile pe care bărbatul i le făcea, iar, începând să simtă o atracție pentru el, se vede implicată într-o aventură amoroasă nocivă.

This is custom heading element

La treizeci și doi de ani, Vanessa Wye este o femeie frumoasă, cu viitorul în față, dar ea se simte aceeași, dependentă de atenția fostului ei profesor de engleză, care însă devine din ce în ce mai bătrân și mai respingător. De când l-a cunoscut, Strane a preluat controlul asupra vieții ei, iar Vanessa nu-și mai amintește cum era înainte de el. Totul se învârte în jurul trăirilor din anii de la Browick, dar ea nu se vede ca pe o victimă! La urma urmei, el s-a comportat mereu frumos cu ea, și-a declarat de atâtea ori iubirea pentru ea…

Într-o perioada în care internetul și tehnologia a preluat controlul, sute de femei își fac curajul să iasă și să demaște o mulțime de agresori, iar aceștia încep să fie pedepsiți. În acest val de acuzații, încep să apară postări despre fete care, în adolescență, au fost hărțuite sexual de către profesorul Strane. Astfel intră în viața Vanessei câteva persoane care încep să-i ceară explicații, iar femeia se vede prinsă la mijloc și trebuie să ia o decizie. Își va recunoaște în sfârsit trauma sau va continua să-și apere fostul profesor și să fie convinsă că relația lor a fost complet consimțită?

Vanessa mea cea întunecată” este romanul de debut al scriitoarei Kate Elizabeth Russell în care spune povestea dificilă a unei tinere ce se refugiază în brațele unui bărbat mult prea bătrân pentru ea, dar care o face să se simtă iubită și în siguranță. În 2020, cand a apărut, cartea a făcut furori din cauza subiectelor sensibile pe care le abordează. Abuzul minorilor, consimțământul, complicitatea, liberul-arbitru și statutul de victimă sunt chestiuni importante evidențiate de-a lungul poveștii la persoana întâi a Vanessei, un personaj impresionant.

Avem prezentate în paralel viețile a două fete, două planuri temporale care împletesc puștoaica naivă de cincisprezece ani cu imaginea ei din viitor, femeia problematică ce, la treizeci de ani, încă se vede afectată de greșelile din adolescență. Capitolele alternează de la  2017 la anii din tinerețea Vanessei Wye care au fost marcată de prezența lui Strane. În primele capitole am regăsit două persoane diferite, fără preocupări comune din moment ce nu împărtășeau încă dependenţa nesănătoasă. La început, am simțit doar suferința adultului cu un comportament anormal, însă, odată cu trecerea capitolelor, am văzut adolescenta Wye crescând și făcând greșeli peste greșeli chiar sub ochii mei, transformându-se într-o umbră, o femeie traumatizată.

This is custom heading element

This is custom heading element

M-am atașat repede de micuța Vanessa, un personaj atent creat să întruchipeze prada perfectă, o eleva vulnerabilă și neînțeleasă, o romantică incurabilă pe care apariția lui Jacob Strane a obligat-o să descopere nevoile trupești mult prea devreme. Impresionată de  afecțiunea pe care o primea din partea unui bărbat trecut prin viață și nu de la un tânăr nătâng și neexperimentat, adolescenta s-a lăsat manipulată și dusă de val. În ciuda faptului că, atunci când era cu el, o parte din ea se împotrivea, emoția și adrenalina au făcut-o să rămână pasivă în fața abuzurilor.

Jacob Strane, un bărbat cu probleme psihologice și o atracție bolnavă pentru fete tinere se apropie încet pe Vanessa, apelând la priviri furișe, mângâieri pe genunchi, mici complimente, creații literare recomandate până când adolescenta cedează, făcând o pasiune pentru ideea de a fi adorată de un “bărbat adevărat”. O abordează blând, transformand-o într-o dependentă și declarându-i iubire eternă de frica de a nu fi dat de gol, iar atunci când zvonul că cei doi ar avea o relație apare în liceu, profesorul o manipulează pentru a-și asuma toată vina.

Kneeling before me, he lays his head on my lap and says, ‘I’m going to ruin you.

Kate Elizabeth Russell, My Dark Vanessa

This is custom heading element

Wye ajunge să se atașeze îngrijorător de tare de povestea Lolitei pe care o citise la recomandarea lui Strane, o carte cu mesaj ofensator, controversat și influențe negative pe care Vanessa o idolatriza și o știa pe de rost. Nici în facultate, la cursurile de literatură, nu pierdea ocazia să apere ideea romanului atunci cand era dezbătut. Asemănând idila ei cu relația dintre Humbert (aprox. 40 de ani) și Lo (12 ani), adolescenta îl tânjește pe profesor chiar și atunci când se muta la o nouă școală, departe de el.

Pe lângă trauma pe care Wye a refuzat să și-o însușească, relația ei i-a afectat și total viața amoroasă. Poate că bătrânul Strane era un infractor sexual și avea o slăbiciune pentru adolescente dintotdeauna, însă apariția lui în viața Vanessei a transformat-o pe tânără într-o prădătoare bolnavă care nu se putea abține să nu flirteze cu profesorii ei și să vâneze bărbați de vârsta a doua.

Vanessa mea cea întunecată” este o carte cu un mesaj excepțional, care a avut un impact puternic asupra mea. Lăudata de critici si scriitori precum Stephen King sau Gillian Flynn, povestea este considerată o “lectură obligatorie” pentru tinerii de astăzi, amintind poveștile tuturor femeilor precum Wye care nu au fost încă auzite.

This is custom heading element

[uncode_share layout=”multiple” bigger=”yes” no_back=”yes”]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Privacy Preference Center