Vrei să ştii reţeta pentru a lua un punctaj mare la admitere?
Vrei să ştii reţeta pentru a lua un punctaj mare la admitere?

Vrei să ştii reţeta pentru a lua un punctaj mare la admitere?

De ce ai dat click pe acest articol? Sperai să găseşti pas cu pas o reţetă pentru a lua un puctaj mare la admitere? Sperai că o îţi spun, fă asta, asta şi asta, iar aşa vei intra la medicină cu punctaje inegalabile? Dacă asta căutai, îmi pare rău, dar nu există aşa ceva, iar dacă găseşti anunţă-mă şi pe mine, pentru că eu nu am găsit aşa ceva încă. Dar să nu ne mai lungim şi să trecem la subiect: Cum să intri la medicină cu punctaj mare?

Să o luăm cu începutul şi să vedem în ce constă examenul de admitere la medicină pentru secţia de medicină generală. La majoritatea centrelor acesta se dă din biologia de clasa a unsprezecea, adică anatomia omului, şi chimie organică. Examenul constă în 100 de grile la cele mai multe umf-uri, 60 de bio 40 de chimie sau fizică la alegere, la Cluj în schimb sunt 50 de grile, 25 de bio, 25 de chimie (nu există opţiunea de a da la fizică). Acestea fiind spuse să dăm şi câteva tips and tricks de la cei care au trecut pe aici deja şi au intra la buget cu punctaje destul de mari.

Organizarea

Atât când înveţi, cât şi atunci când eşti în timpul examenul trebuie să fii organizat, să iei totul pas cu pas şi să nu îţi scape nimic. Dintre cei pe care i-am întrebat, toți mi-au spus că organizarea stă la baza tuturor notelor mari. Admiterea este un examen greu, iar dacă nu ştii cum să îţi organizezi fiecare minut o să ai o surpriză neplăcută.

  • Un exemplu practic: materialele de pe care înveţi să fie puse în ordine pentru a le putea găsi mai uşor; notiţele să fie scrise lizibil pentru tine, nu prea colorate, ci atât cât să poţi să găseşti informaţiile cheie de care ai nevoie.

Gestionarea timpului

De câte ori nu ai auzit replica „NU AM TIMP DE NIMIC”? E foarte întâlnită printre cei care dau admiterea, studeţii le medicină şi adulţii care niciodată nu termină ce au de făcut şi îşi doresc ca ziua să aibă mai mult de 24 de ore. Toţi care au dau admiterea ştiu cât de importată e fiecare oră petrecută învătând, iar astfel unii învaţă toata ziua sau cel puţin aşa au impresia. Specialiştii au demonstrat că oamenii nu se pot concentra 100% pe ceva mai mult de 5 ore, aşa că data viitoare când înveţi pentru admitere ia-ţi 3 sau 4 ore în care să fii concentrat la maxim şi vei vedea rezultate mai bune decât dacă vei sta o zi întreagă să înveţi, dar cu gândul în 10 părţi.

  • Un exemplu practic: fă-ţi un program de studiu cu tot ce faci într-o zi. Notează-ţi task-urile importante şi orele la care vrei să le faci. Asta te va ajuta să rămâi organizat, motivat şi să vezi exact cât timp pierzi şi pe ce.

Modul în care înveţi materia

Fiecare om are modul lui specific de a învăţa, unii vizual, alţii auditiv, alţii kinestezic, însă cel mai bun mod de a face asta este activ. Materia trebuie înţeleasă nu tocită, asta e ceea ce spune toată lumea, însă cum să înţelegi ceva dacă nu eşti atent, dacă nu le înveţi logic. Sunt multe feluri de a învăţa, experimentează cât mai ai timp şi vezi care ți se potrivește cel mai bine.

  • Un exemplu practic: pentru chimie fă multe exerciţiii şi probleme, pentru că aşa se învaţă şi teoria. La bio înaţă pe desene şi scheme, nu învăţa cuvânt cu cuvânt cartea, pentru că nu vei putea face legături între capitole când va fi nevoie, iar grilele nu se bazează pe abilitatea ta de memorare ci pe modul în care gândeşti.

Recapitularea

Un alt subiect foarte abordat şi important este recapitularea. Ca orice alt lucru, dacă nu repeţi, informaţia se uită, iar tu sigur nu vrei asta. Nu degeaba se spune că „Repetiţia e mama învâţăturii”, pentru că repetând şi trecând prin materie de mai multe ori aceasta se sedimentează în creierul nostru astfel memorarea fiind pe o perioadă mai lungă de timp. De aceea studenţii recomandă repetarea materiei şi refacerea grilelor greşite, pentru a putea reţine pe o perioadă mai îndelungată.

  • Un exemplu practic: la bio vei reţine schemele mai mult timp decât textul, de aceea mulţi profesori predau cu ajutorul desenelor, iar mulţi îşi fac propriile notiţe şi conexiuni între materiale. La chimie este foarte util să rescrii reacţiile şi să le scrii colorat poate pentru a reţine mai uşor.

Borderoul

Pentru cine nu ştie ce e borderoul, este o foaie plină cu buline aşezate în coloane, care trebuie completate de tine în timpul admiterii. Chiar dacă pare o muncă uşoară, ai fi surprins să ştii cât de mult timp ia să umpli acele buline şi cât de uşor se greşeşte când transcrii de pe subiect. E foarte uşor să intri în panică din cauza timpului şi a stresului şi nu vrei să mai fii presat şi de nişte bulinuţe.

  • Un sfat de la cei mai mari ar fi să îţi descarci borderouri de pe internet şi să te obişnuieşti cu ele şi foarte important, in timpul examenului să îţi laşi o jumătate de oră la final pentru a-l completa.

Bacul

Un subiect pe care actualii studenţi la medicină nu îl agrează extraordinar, pentru că nota lui nu îţi influenţează intrarea la facultate cu absolut nimic, însă profesorii te stresează cu el, părinţii te agasează cu notele mari pe care trebuie să le iei şi rudele tale care nu au habar că tu dai la medicină sunt şocate dacă le spui că nu îţi pasă aşa de mult cât iei. Dacă e să gândim logic, bacul este un examen de nivel mediu ca toţi elevii să ia 6 măcar, de ce te-ai stresa tu, care dai la o facultate nu tocmai uşoară cu un examen extrem de greu în comparaţie cu bacul. So don’t worry!

Sfat general: axează-te pe admitere chiar dacă eşti a 12-a, pentru că e mai importantă decât orice. Ia notă mare la bac doar pentru orgoliul tău, dar nu te stresa pentru el. Dacă eşti atent la ore, îţi faci temele la clasă şi ai profesori care se ocupă cât de cât, o să fii bine. Ultima lună înainte de bac las-o puţin mai moale cu admiterea şi repetă tot ce trebuie şi pentru bac.

Timpul liber înainte de admitere

Fiind o perioadă aglomerată, nu uita să te şi răsplăteşti. Poate fi uşor să cazi într-un burnout total şi să nu te poţi concentra, să fii trist şi stresat mereu, astfel că micile bucurii nu trebuie să fie lăsate pe ultimul loc pe lista ta. Distrează-te cât mai poţi, pentru că viaţa e adolescent e una frumoasă (cu măsură totuşi) şi valorifică fiecare clipă pe care o ai. Ia-ţi timp să te cunoşti, să te descoperi şi să te bucuri de compania ta. Totul va fi bine, crede-mă. Totul are un final şi când vei trece peste vei fi şocat să vezi că se poate şi mai rău:)).

Stresul şi emoţiile

Fiind un examen foarte greu şi care îţi va decide parcursul vieţii, până la urmă, e normal să ai emoţii şi să fii stresat. Cu toţii vom trece pe acolo, nu eşti singur. Nu te panica, ia-le pe rând, ai învăţat atâta timp, probabil ultimii doi ani doar asta ai facut, aşa că nu fii absurd şi gândeşte puţin. Pune în cumpănă totul, dacă totul va decurge bine, vei ajunge la facultatea la care ai tânjit atât de mult, dacă nu o să intri există mereu un la anul. Un mic pont, cei de a 12-a sunt speriaţi de cei care stau un an acasă, pentru că aceştia au un avantaj mare, acela de a nu merge la şcoală şi de a avea un program mult mai bine structurat. Aşa că orice ar fi vezi partea bună a lucrurilor şi nu te da bătut, dacă asta îţi doreşti, fă tot ce poţi să ajungi acolo. Ca o concluzie la tot ce am scris aici, fii organizat, nu lăsa materia să te copleşească şi ia-o pas cu pas, învaţă logic şi ajută-te de toate materialele posibile, recapitulează cât de mult poţi, nu uita de borderou, ia-ţi timp şi pentru tine în toată povestea asta şi nu uita că nu eşti singur!

Apasă AICI pentru a citi și articolul nostru despre avantajele și dezavantajele carierei de medic

Ne puteți găsi pe Instagram și Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Privacy Preference Center